POMANJKANJE

V lekarnah primanjkuje otroškega antibiotika: po tem datumu bi ga lahko prejele

Na infekcijski kliniki UKC-ja Ljubljana so pripravili priporočila, v katerih v primeru pomanjkanja ospen sirupa priporočajo odmerjanje ospen tablet glede na telesno maso otroka.
Fotografija: FOTO: Mj_prototype Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Mj_prototype Getty Images/istockphoto

Antibiotika ospen za otroke, ki se med drugim uporablja za zdravljenje angine, šena in škrlatinke, po navedbah Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), primanjkuje v lekarnah po celotni državi. Opozorila o pomanjkanju so se pred dnevi pojavila na družbenih omrežjih, informacijo pa so potrdili tudi v Lekarniški zbornici Slovenije, piše spletni portal rtvslo.si.

»Motnja v preskrbi z zdravilom Ospen 750 000 i.e./5 ml peroralna suspenzija naj bi po zagotovilih proizvajalca trajala od 16. junija do 4. julija, do nje pa je prišlo zaradi zamika proizvodnje. V času trajanja motnje lahko zdravniki v dogovoru s starši ali skrbniki otrokom predpišejo druge sirupe, npr. z učinkovino amoksicilin, cefaklor ali azitromicin. Učinkovino fenoksimetilpenicilin, ki se nahaja v zdravilu Ospen, lahko otrokom, ki so premajhni za jemanje filmsko obloženih tablet, predpišejo le na način, da se zdravilo pripravi v lekarni iz tablet,« so sporočili iz JAZMP-ja. »Motnje v preskrbi z antibiotiki, predvsem farmacevtskih oblik, namenjenih otrokom, se po celotni EU pojavljajo vse od pozne jeseni lansko leto. Skupaj s proizvajalci in Evropsko agencijo za zdravila se trudimo, da bi se stanje normaliziralo do jeseni, ko ponovno pričakujemo sezonski porast okužb.«

Na JAZMP-ju ob tem dodajajo, da sev primerih, ko pediater ne more predpisati antibiotika prvega izbora, s starši oz. skrbniki lahko dogovori za predpis sirupa z drugo učinkovino, npr. amoksicilinom, cefaklorjem ali azitromicinom, še navaja portal.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije