KORONAVIRUS NE NEHA

Koronavirus spet vdrl v domove starejših

V Domu Nine Pokorn prebivajo osebe s težavami v duševnem zdravju, zato jih je težko obdržati v sobah.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu so okužbo z novim koronavirusom ugotovili pri dveh zaposlenih in enem stanovalcu. Kot je danes povedal direktor doma Tomaž Lenart, je najprej zbolela fizioterapevtka, ki se je okužila znotraj družine, potem se je okužba prenesla tudi na njenega sodelavca in enega od stanovalcev.

Lenart je tudi dejal, da zaposlena nimata nobenih simptomov okužbe, medtem ko je stanovalec prehlajen in ga bodo danes odpeljali na bolnišnično zdravljenje. Dom pa je od torka do nadaljnjega zaprt za vse obiskovalce.

Če bo število okuženih raslo, bodo cono širili

Ob izbruhu okužbe so v domu vzpostavili sivo cono, danes pa bodo še rdečo, ki bo lahko sprejela 10 okuženih oseb. Če bo število okuženih raslo, potem bodo rdečo cono še razširili, je pojasnil Lenart. Po njegovih besedah je njihov dom specifičen, saj v njem prebivajo osebe s težavami v duševnem zdravju, zato jih je težko obdržati v sobah. Njihovi stanovalci prebivajo v več enotah, tako da mešanja zaposlenih med enotami ni.

Lenart je napovedal testiranje vseh zaposlenih v domu, teh je 160, skrbijo pa za 245 stanovalcev, ki na lokaciji na Grmovju živijo v treh stavbah.

Zaposleni znakov okužbe niso imeli

V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor na Taboru so po ugotovljeni okužbi stanovalke z novim koronavirusom v ponedeljek in posledičnih testiranjih odkrili še devet okužb. Po besedah direktorja doma Marka Slaviča je potrjeno okuženih s  koronavirusom še pet stanovalcev in štirje zaposleni.

»Situacija je zelo nepredvidljiva,« je v današnji izjavi za medije povedal Slavič in poudaril, da nobeden od okuženih ni kazal značilnih znakov okužbe, kar nakazuje »zahrbtnost tega virusa«.

V Črnečah okuženi, a tudi starostniki brez simptomov

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah so po brisih, ki so jih odvzeli v torek, okužbe z novim koronavirusom potrdili pri petih stanovalcih in eni zaposleni osebi. Vsi stanovalci, ki imajo potrjeno okužbo, za zdaj ne kažejo znakov covida 19. Doslej so v tem domu okužbe potrdili skupno pri devetih stanovalcih in dveh zaposlenih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije