DOBROTE

V Adergasu so kukali v špajzo

Suhe in sladke dobrote so obiskovalci lahko tudi poskusili. Franc Čebulj in Janez Hočevar sta predavala o medu.
Fotografija: Cirila Šmid iz Železnikov je prikazala izdelovanje medenih kruhkov. Fotografije: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Cirila Šmid iz Železnikov je prikazala izdelovanje medenih kruhkov. Fotografije: Janez Kuhar

Člani Kulturno-umetniškega društva (KUD) Pod lipo iz Adergasa in gospodinje iz vasi pod Krvavcem, Adergasa, Trate, Velesovega in Praprotne Police, so na prvo adventno nedeljo v nabito polni dvorani v Adergasu pripravili šesto prireditev Pokukajmo v špajzo. Petindvajset gospodinj je predstavilo ozimnico, okusne marmelade iz najrazličnejšega sadja, tudi kivija, kutine in kakijev, sadne sokove, posušeno sadje, domače žganje, likerje, med, jabolčni kis, zdravilna zelišča, kruh, pečen v krušni peči, domače salame, piškote, potice in najrazličnejše paštete.
Obiskovalci so bili navdušeni nad dobrotami.
Obiskovalci so bili navdušeni nad dobrotami.

Obiskovalci, ki so dvorano v Adergasu napolnili do zadnjega kotička, so vse dobrote lahko pokusili. V kulturnem programu so sodelovali člani domačega kulturno-umetniškega društva, na predvečer rojstnega dne velikega slovenskega pesnika Franceta Prešerna je Angelca Maček, ki je bdela nad celotno organizacijo, recitirala njegovo pesem O Vrba.
Angelca Maček je predstavila čebelarja Franca Čebulja in Janeza Hočevarja.
Angelca Maček je predstavila čebelarja Franca Čebulja in Janeza Hočevarja.

Namen razstave in degustacije je bil pokazati mladim, kaj vse so nekdaj babice in mame pripravile za obdaritev pridnih otrok. Rdeča nit večera je bil slovenski med. Gospodinje so letos prinesle veliko najrazličnejših oblik medenjakov. Ksenija Rozman je izdelala medeno hišico, Stanka Kne je prispevala okusno orehovo potico, Ivanka Novak iz Velesovega je iz medenega testa izdelala napis Špajza, prvič pa je sodelovala na prireditvi Majda Stare z okusnimi medenimi lun'cami.


O medu in delu v čebelarstvu sta spregovorila čebelarja Franc Čebulj in Janez Hočevar. Prvi je bil pred 15 leti naj čebelar župan leta v Bohinju. Kot je povedal, čebelari z 32 družinami, pri njih pa je našel mir in sprostitev. Čeprav mu je lani pogorel čebelnjak, vztraja pri tej dejavnosti. Janez Hočevar pa je predstavil uporabo čebeljih produktov za naše zdravje oziroma pomoč pri zdravljenju težav in obolenj. Cirila Šmid iz Železnikov je prikazala izdelovanje dražgoških kruhkov oziroma izdelavo medenih dobrot in okraskov za bližajoče se praznike.
Pohvalo vsem sodelujočim, predvsem pa gospodinjam, je izrekel tudi velesovski župnik Slavko Kalan

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije