ZAHTEVAJO UMIK PREDLOGA

Šolniki pred vlado: »Komu koristi uničenje javnega šolstva in kdo bo učil naše otroke« (FOTO)

Če bodo preslišani, napovedujejo nove aktivnosti, možna je tudi odmrznitev stavke. Po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja gre za zadnje opozorilo pred konfliktom.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je danes na protestnem shodu pred poslopjem vlade izrazil nestrinjanje z vladnim predlogom za odpravo plačnih nesorazmerij. Pričakujejo, da bo vlada predlog umaknila oz. ga v ključnih elementih temeljito spremenila.

Zahteve po odpravi plačnih nesorazmerij, usklajevanju plač z inflacijo in utrjevanju strokovnih nazivov so pred vladnim poslopjem izrazili opremljeni s transparenti, piščalkami in trobljami.

FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Na shodu se je zbralo več sto ljudi

Glavnino so predstavljali sindikalne zaupnice in zaupniki Sindikata vzgoje, izobraževanja in kulture Slovenije (Sviz), ki je protest organiziral. Ob njih se je shoda udeležilo tudi po nekaj članov sindikata iz vsakega zavoda, kjer je Sviz organiziran.

 FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
 FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Vlada jih ne jemlje resno 

Kot je poudaril glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj, želijo vladi sporočiti, da je njen predlog za odpravo plačnih nesorazmerij za njihove člane - teh je več kot 36.000 - povsem nesprejemljiv. Ne odpravlja, ampak jih ohranja in prenaša v nov plačni sistem, na delovnih mestih s strokovnimi nazivi v vzgoji in izobraževanju ter kulturi pa nesorazmerja celo povečuje, je pojasnila predsednica glavnega odbora Sviza Marjana Kolar. Po njenih besedah so predlog zavrnili, a žal niso dobili občutka, da jih vlada jemlje resno. Če jim vlada tokrat ne bo prisluhnila, pa se jih bo prihodnjič zbralo več in takrat morda to ne bo shod, ampak morda odmrznitev stavke, so napovedali.

Zahtevajo odpravo plačnih zaostankov za zaposlene v šolstvu, znanosti in kulturi, ohranitev in utrjevanje strokovnih nazivov v šolstvu in kulturi, prednostno odpravo plačnih nesorazmerij v spodnji tretjini plačne lestvice, zlasti za skupino J, ter sprotno usklajevanje osnovnih plač zaposlenih v javnem sektorju z inflacijo, je Kolar strnila njihove zahteve.

FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

»Komu koristi uničenje javnega šolstva in kdo bo učil naše otroke«

Zbrani pa so s transparentni vladi tudi sporočali, da šolstvo razpada in pozvali, naj ga ne rešuje na njihovih plečih. Spraševali so se, »komu koristi uničenje javnega šolstva in kdo bo učil naše otroke«. Da je v igri mnogo več kot zgolj gole plače, je poudaril tudi Štrukelj.

Dodal je, da že ves čas poskušajo dopovedati oblastem in celotnemu političnemu razredu, da razvrednotenje pedagoškega, znanstvenega, strokovnega in ustvarjalnega dela pomeni, »da pod vprašaj postavljamo našo prihodnost, uravnotežen razvoj, novo vedenje in znanje in nujno potrebno refleksijo družbe, da se s tem odnosom ogroža prihodnja kakovost življenja našega prebivalstva, ki ga brez ustreznega položaja teh treh dejavnosti ni in ne bo«.

»V primerjavi s ceno, ki jo bo naša družba plačala za to neumnost, za razvrednotenje strokovnih nazivov, je privarčevanje nekaj proračunskih milijonov naravnost absurdno in je hkrati tudi zgovorna ilustracija kratkovidnosti oblasti,« je prepričan Štrukelj.

Če bodo preslišani, napovedujejo nove aktivnosti, možna je tudi odmrznitev stavke.

FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije