POSEK VRB

Urejanje Podpeškega jezera v prid turizmu, ne naravi

Posek vrb ob jezeru nepotreben, meni predsednik Ribiške družine Barje.
Fotografija: Delo je opravljeno.
FOTO: BOJAN PERGOVNIK
Odpri galerijo
Delo je opravljeno. FOTO: BOJAN PERGOVNIK

Krimsko oziroma Podpeško jezero, ki je del Krajinskega parka Ljubljansko barje, je kot naravno jezero naravni spomenik in zaščiteno, a se poleti spremeni v zelo obiskano kopališče. Občina Brezovica želi z ureditvijo okolice in potrebne infrastrukture vzpostaviti red, hkrati pa jezero spremeniti v še bolj vabljivo turistično točko. A nad njenimi načrti vsi niso navdušeni.
 

Sporno urejanje


Bojan Pergovnik, predsednik Ribiške družine Barje, ki ima z državo sklenjeno koncesijsko pogodbo o upravljanju ribjega življa v Krimskem jezeru, nam je povedal, da so imeli s predstavniki občine Brezovica in Krajinskega parka Ljubljansko barje sestanek, na katerem jim je občina predstavila ureditveni načrt za jezero z okolico.
Drevesa ob pomolu ob Podpeškem jezeru pred posekom FOTO: IGOR MALI
Drevesa ob pomolu ob Podpeškem jezeru pred posekom FOTO: IGOR MALI

Pergovnik je opozoril, da načrt asfaltiranja poti in postavitev javne razsvetljave ter preštevilnih klopi ob jezeru ter urejanje pomolov in objektov za javno kopališče zagotovo ne ščitijo jezera kot naravnega spomenika, vendar njegovih pripomb niso upoštevali. Še več. V okviru »vzdrževalnih del v javno korist« so po njegovem prepričanju po nepotrebnem nedavno požagali tri vrbe in brest, ki so poleti edini dajali senco obiskovalcem in ribam ter pticam počivališče in krasili jezero.

Pojasnilo občine Brezovica na gradbiščni tabli, da je vrbe posekala zaradi dotrajanosti in nevarnosti, da padejo na pomol in ljudi, ki bi se zadrževali v njihovi senci, je za Pergovnika le izgovor. Zadovoljil ga ni niti pripis, da bo občina tam znova zasadila vrbe in tako ohranila prvotni videz zasaditve. Meni, da bi pomol lahko obnovila tudi brez poseka vrb, še sploh pa mogočnega bresta.


Ker bo občina vzdrževalna dela, začeta 1. septembra, izvajala vse do 31. novembra, ga skrbi, kaj vse se bo še zgodilo. O delih ob jezeru jih namreč nihče ne obvešča. Ribiči, ki svoj mir in užitke v ribolovu lahko najdejo le pozno jeseni in spomladi, poleti pa se morajo umikati preštevilnim kopalcem, rekreativcem in sprehajalcem, nad opisanimi posegi niso navdušeni, nikakor pa ne razumejo, kako lahko vodstvo krajinskega parka dopusti, da bi namesto makadamskih potk uredili asfaltne in ob njih postavili celo nočno razsvetljavo.
Pomol brez košatih vrb FOTO: BOJAN PERGOVNIK
Pomol brez košatih vrb FOTO: BOJAN PERGOVNIK

Ta ribam in pticam seveda ne bi godila, tako zaradi svetlobnega onesnaževanja kot hrupa. Pergovnik se boji, da je to urejanje le uvod v prepoved ribolova še na Podpeškem jezeru (tega ne smejo več izvajati v ribniku Tivoli) in da jih bodo kot oviralce turističnega razvoja pregnali še z jezera Rakitna.
 

Mnenje vodstva krajinskega parka


Direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic, ki ve, da občina Brezovica namerava poleg dotrajanih lesenih pomolov celovito urediti še gospodarsko javno infrastrukturo v okolici (cesto, pločnik, javna stranišča, parkirišča ...), je že pred časom dejal, da morajo biti pri posegih zelo previdni in da bodo v primeru, »če že bodo kaj delali, to delali minimalistično, da se bo prilagajalo krajini, in ne objektu«.


Načrt celovitega urejanja območja jezera je usklajen tudi s civilno iniciativo in je bil javno predstavljen vsem deležnikom. Sam poseka štirih dreves pri enem od pomolov nima za problematičnega, saj bodo tam namesto njih posadili po tri nove vrbe na vsaki strani obnovljenega pomola. Pomembnejše se mu zdi, da z načrtovanim urejanjem celovito uredijo obiskovanje območja v smislu rabe (kopanje, ribištvo) kot tudi za vse preostale obiskovalce. Rabe, ki niso dovoljene, pa že sicer redno nadzorujejo v okviru naravovarstvene službe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije