POKOJNINE

Upokojenci, pozor: to vam obljublja minister

Bertoncelj za regres upokojencev 140 milijonov evrov, izplačilo v petih razredih.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Za letošnje leto bo po novih ocenah letnemu dodatku za upokojence namenjenih 122 milijonov evrov, kar pomeni, da bo v skladu s predlogom ministra v prihodnjem letu temu namenjenih 18 milijonov evrov več. Minister po neuradnih informacijah ocenjuje, da je tak znesek še finančno vzdržen. 

SAB in Desus sta si na očeh javnosti v zadnjih dneh izmenjala različna stališča okoli dogovora koalicije na sobotnem vrhu o izplačevanju letnega dodatka za upokojence. Koalicijski vrh je namreč v soboto razpravljal tudi o noveli zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019, ki jo bo po napovedih premierja Marjana Šarca v četrtek vlada obravnavala in predvidoma potrdila. Odprto je ostalo eno vprašanje, o katerem bi se morali, kot je v soboto dejal Šarec, dogovoriti nekateri koalicijski partnerji.

Desus sicer vztraja, da je najpravičnejše izplačilo dodatka za upokojence v petih razredih, medtem ko so v SAB zagovarjali izplačilo v dveh. Koalicijski sporazum namreč predvideva izplačilo regresa v dveh razredih, kar bi skupno pomenilo 178 milijonov evrov. Bratuškova pa je v torek predlagala kompromisno rešitev, in sicer izplačilo v treh razredih. Na torkovi novinarski konferenci je tudi dejala, da je bilo na sobotnem koalicijskem srečanju tudi s finančnim ministrom dogovorjeno, da se za izplačilo dodatka zagotovi 33 milijonov evrov več kot letos. Erjavec in Bertoncelj sta to v torek zanikala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije