Upokojenci, nikar v banko!

Prva dobra novica: bolnik z intenzivne ne potrebuje več ventilacije.
Fotografija: Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana se zdravi 41 bolnikov. FOTO: IGOR MODIC
Odpri galerijo
Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana se zdravi 41 bolnikov. FOTO: IGOR MODIC

Dobra novica: bolnik, ki je bil priklopljen na umetna pljuča, pomoči pri dihanju ne potrebuje več. »Eden od bolnikov v intenzivni terapiji je bil že ekstubiran in ne potrebuje ventilacije – to je izjemno dobra novica, ki smo jo komaj čakali,« je dejala doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. med., predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, žal pa je ponoči umrl oskrbovanec doma starejših iz Metlike, ki je bil kronični bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi. Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana se zdravi 41 bolnikov, med njimi 11 v enoti intenzivne terapije. V UKC Maribor je hospitaliziranih 19 pacientov, štirje so intubirani in na intenzivni enoti.
Zaščitna oprema je bistvena za preprečevanje širjenja virusa med zdravstvenimi delavci, opozarjajo zdravniki. FOTO: Guliver/Getty Images
Zaščitna oprema je bistvena za preprečevanje širjenja virusa med zdravstvenimi delavci, opozarjajo zdravniki. FOTO: Guliver/Getty Images

Število okuženih je naraslo na 562, testiranih je bilo 17.294 ljudi. Kot smo že poročali, je vse več okužb v domovih za starejše, na novo v preddvorskem in viškem. V šmarskem domu upokojencev je okužba potrjena pri 32 stanovalcih, šest več kot v sredo. Tri stanovalce so v sredo hospitalizirali v celjski bolnišnici. Med zaposlenimi je okuženih šest ljudi, novih okužb niso potrdili. V trboveljski bolnišnici je s koronavirusom okužen en član zdravstvenega osebja. Čez vikend je dobil vse simptome, zato se je v nedeljo testiral in test je bil pozitiven. V bolnišnici so sprejeli vse potrebne ukrepe z namenom preprečevanja nadaljnje okužbe.


Število hospitaliziranih se povečuje, zato so v UKC Ljubljana odprli še dodatno lokacijo za bolnike na intenzivni terapiji na infekcijski kliniki. V UKC Ljubljana bodo za bolnike s koronavirusno boleznijo imeli na voljo 48 respiratorjev, je povedal generalni direktor Janez Poklukar. Imajo jih 138, za zdravljenje covida-19 pa jih trenutno uporabljajo deset. Pripravili so še dodatnih 26, 12 jih še bodo. Od včeraj so bogatejši še za dva prenosna respiratorja, ki jima pripada prenosna kisikova jeklenka. Opremljena sta s sistemom, ki brezžično komunicira z drugimi medicinskimi napravami, na primer defibrilatorjem, in lahko pošiljata podatke o stanju in nastavitvah na oddaljen računalnik.
 

Prve slovenske maske


Slovenski zdravniki so strokovno usposobljeni in dovolj seznanjeni glede virusa, ugotavlja glavni strokovni svet Slovenskega zdravniškega društva, ki vlado poziva k zagotovitvi potrebne zaščitne opreme. »Zdravniki bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da se bodo učinkovito spopadli z izzivi, povezanimi z boleznijo covid-19, toda uporaba zaščitne opreme je bistvena za preprečevanje širjenja virusa med zdravstvenimi delavci, ki so v času epidemije še toliko bolj potrebni.«


Zaloge zaščitne opreme v Sloveniji bi v naslednjem tednu morale zadostovati, je dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Potekajo nove dobave, zato verjame, da bo tudi za daljše obdobje zaščitnih sredstev dovolj. Med drugim so že dobavljene prve maske slovenske izdelave, in sicer iz celjskega podjetja Prevent&Deloza, šivajo jih že ali jih še bodo številne druge družbe. Cantarutti meni, da bo Slovenija pri zaščitnih maskah sčasoma v določeni meri samooskrbna.

Zavod za blagovne rezerve je v preteklih dneh sklenil pogodbe za več artiklov, katerih dobava je predvidena v naslednjih 60 dneh. Med njimi je pogodba za 326 dodatnih respiratorjev. Skupaj s tistimi, ki so jih naročili v UKC Ljubljana in celjski bolnišnici ter donacijo Holdinga slovenske elektrarne, gre po Cantaruttijevih besedah trenutno za skupaj dodatnih 472 respiratorjev za slovenski zdravstveni sistem. A ker ne vedo, ali je to dovolj, so jih dodatno naročili vsaj 100, dobava bi bila možna v naslednjih štirih do šestih tednih.


Kitajski fundaciji Alibaba in Jack Ma, ki sta že pred dnevi tudi Sloveniji donirali zaščitne maske, sta v sredo pozno zvečer na letališče v Liegeu s tovornim letalom pripeljali še teste za bolezen covid-19 za več držav, med njimi tudi Slovenijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije