KORONAVIRUS

Vse več hospitalizacij, že jutri dan resnice z novimi ukrepi? (VIDEO)

V nedeljskih testiranjih 75 pozitivnih, med njimi je devet zdravstvenih delavcev.
Fotografija: Število okužb se povečuje. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Število okužb se povečuje. FOTO: Uroš Hočevar

V Sloveniji so v nedeljo ob 1034 testih potrdili 75 novih okužb z novim koronavirusom. Umrl je en bolnik s koronavirusom, v bolnišnici se zdravi 107 ljudi, od tega 21 na intenzivni negi.  Doslej so v Sloveniji opravili 236.177 testov na novi koronavirus in skupaj potrdili 6568 okužb.



»Delež pozitivnih testiranj ostaja visok. Podatki za soboto kažejo, da je bilo v 1940 testiranjih pozitivnih testov 168 (8,6 %). V nedeljo je bilo 1034 testov, odkritih pa je bilo 75 novih okužb (7,25 %),« je na novinarski konferenci povedal Jelko Kacin in opozoril, da vse več ljudi potrebuje zdravstveno oskrbo. V soboto je bolnišnično oskrbo potrebovalo 94 okuženih bolnikov, v nedeljo pa že 101 bolnik. »Med včeraj okuženimi je devet zdravstvenih delavcev.«

Kacin je povedal, da vlada pozorno spremlja dogajanje v zvezi z razvojem cepiva in usmerja prizadevanja v to, da ga – ko bo na voljo – dobimo v zadostnih količinah. Vlada je zato odločila, da se v instrument za nujno pomoč (ESI) Evropske komisije vplača 2,6 milijonov evrov.

Od srede razpršilniki, danes brez mask v razredu

O novih vladnih ukrepih pa je Kacin spomnil, da je vlada sprejela odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. »Razpršilnike za razkuževanje rok je treba namestiti ob vhodu vanje in ob vhodu v dvigalo. Namestitev opravi upravnik.«


Resno opozorilo: čaka nas do 400 novih okužb na dan


Učencem in dijakom od danes dalje ni treba več nositi mask, kadar so v matičnem razredu in med organizirano športno vadbo. Nošenje mask je še naprej obvezno na vseh šolskih prevozih, ob vstopu v šolske prostore, na hodnikih, v sanitarijah, na poti do jedilnice, telovadnice ... Pri neposrednem delu z otroki so lahko brez mask tudi zaposleni v vrtcih, učitelji in učiteljice od 4. razreda dalje pa, kadar lahko vzdržujejo dva metra osebne razdalje. »Danes je 5. oktober, svetovni dan učiteljev. Zavedamo se, da je poučevanje v teh razmerah epidemije še posebej zahtevno. Cenimo vaš trud in skupaj z vami si prizadevamo, da pouk še naprej ostane tam, kjer sodi – v šolskih prostorih.«

Še vedno preveč nepotrebnih druženj

Kacin je sicer opozoril še, da se še vedno preveč okužb pojavlja na t. i. nepotrebnih zasebnih druženjih z več kot 50 ljudmi. »To ni več nekaj, kar bi lahko vlada še tvegala. Jutri bo dan resnice, če bo ponovno okužb več, se bo vlada morala odločiti. Velika verjetnost je, da bo že jutri sprejela nekatere ukrepe.« Namignil je, da bi lahko že jutri prišel v veljavo predlog o omejitvi zbiranja le do 10 ljudi. »Odločitve še ni, kolegica Bojana Beović ga je že omenila v napovedi, lahko potrdim, da sta njena napoved in predstavitev realni, vlada pa za zdaj tega še ni sprejela. Sicer to ni ukrep, za katerega bi potrebovali več dni priprav.«

Preberite tudi: Resno opozorilo: čaka nas do 400 novih okužb na dan
 

Izbruh okužb na oddelku za žilne bolezni

Na kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana so pri bolnikih potrdili 10 okužb s covidom-19, okuženih je tudi 10 zaposlenih. Kot so sporočili iz naše največje slovenske bolnišnice, se je prejšnji teden zgodil vdor v belo cono, ki mu je sledil izbruh okužb na žilnem oddelku, pozitivna je bila tudi bolnica za pulmološkem oddelku. Tam so za zdaj ostali bolniki negativni, okužene bolnike z žilnega oddelka pa bodo premestili na infekcijsko kliniko oz. v negovalni del na Vrazov trg.
 
Eden od teh okuženih bolnikov z žilnega oddelka je te dni tudi umrl. »Okužba doprinesla k temu, da je bil klinični potek njegove bolezni slabši. Ali je okužba osnovni vzrok ali sprožilni dejavnik, je brezpredmetno razpredati, dejstvo pa je, da bolezen poteka hujše,« je potrdil strokovni direktor interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras.

Na žilnem oddelku zato v tem tednu ne bodo sprejemali novih bolnikov. Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb skupaj z oddelkoma preverja vse stike ter odreja ukrepe in pogoje za nadaljnje varno delo. Ker se podoben scenarij lahko zgodi na vseh oddelkih, prosijo zaposlene za večjo pozornost pri spremljanju lastnega zdravstvenega stanja in vodje k vnaprejšnjemu razmisleku o rešitvah.

Pravijo, da so trenutne kapacitete UKC Ljubljana na zgornji meji načrtovanih epidemioloških kapacitet. Delo infekcijske klinike za druge bolnike se po načrtu postopno seli v Bolnišnico Petra Držaja v Šiško, tako bodo postopno pridobili dodatnih 19 postelj na navadnem oddelku za bolnike s covidom 19 in 10 na intenzivnem oddelku. Kot so zapisali, pričakujejo sodelovanje drugih bolnišnic pri oskrbi in prevzemanju bolnikov, ki niso okuženi s koronavirusom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije