RAZMERE V GORAH

Tudi dopust v slovenskih gorah bo dražji: preverite, kakšne cene vas čakajo

Posamezni predeli v gorah so še vedno pokriti s snegom.
Fotografija: Med pravljičimi kranjskogorskimi planinskimi postojankami je tudi Poštarski dom na Vršiču. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Med pravljičimi kranjskogorskimi planinskimi postojankami je tudi Poštarski dom na Vršiču. FOTO: Špela Ankele

S poletjem pred vrati se že začenja tudi sezona obiskovanja gora. Vse več pohodnikov že odhaja na izlete v visokogorje, kjer je odprtih vse več planinskih koč. Planinska zveza Slovenije (PZS) ob tem opozarja, da moramo biti v tem času vseeno še precej previdni pri izbiri poti, saj so posamezni predeli v gorah še vedno pokriti s snegom.

»Previdni moramo biti posebej tam, kjer poti potekajo prek melišč, na severnih straneh, v grapah, kamor sonce redko posije. Sneg je čez dan mehek in se predira, proti večeru ali zgodaj zjutraj pa pomrznjen. Za planince predstavlja past: lahko se nam udre in si pri tem poškodujemo kolena, lahko pa po njem zdrsnemo in se hudo poškodujemo. Takšna snežišča na strmi podlagi lahko prečimo le s primerno opremo, torej cepinom in z derezami, ter znanjem,« poudarja Matjaž Šerkezi iz PZS. 

Čelada naj bo stalnica

Ker je zaradi taljenja snežne odeje tudi več padajočega kamenja, svoje pa naredi tudi erozija, svetuje uporabo čelade, ki naj bo stalnica na poteh po visokogorju. Poleg tega je marsikatera planinska pot zaradi dolge zime še poškodovana, potrgane so lahko jeklenice ali pa zaradi erozije celo manjka del poti.

V začetku pohodniške sezone je pomemben tudi postopen začetek. »Predvsem si izberimo cilje, ki niso prezahtevni s fizičnega vidika,« svetuje Šerkezi.

Oskrbniki koč najboljši vir informacij

Kje pa lahko pohodniki preverijo, na katerih poteh so še snežišča, katera pot je varna in katera poškodovana? »Najboljši vir informacij so oskrbniki planinskih koč, zato predlagamo, da se pozanimate pri njih o stanju na poti, ki vodi do koče in na okoliške vrhove. Stanje planinskih poti pa lahko preverite tudi na spletni strani Planinske zveze Slovenije, kjer poskušamo biti čim bolj ažurni,« odgovarja Šerkezi.

Dom Petra Skalarja na Kaninu. FOTO: arhiv PD Bovec 
Dom Petra Skalarja na Kaninu. FOTO: arhiv PD Bovec 

Planinske koče po Sloveniji so v tem času po večini že odprte, v sredini junija svoja vrata odpirajo še koče v visokogorju. Kot pravijo pri PZS, se nekatere letos vrata odprle prej, ker je bilo snega v visokogorju manj.

Ob tem so sporočili tudi, da so se v letu 2022 cene prenočitev in oskrbe nekoliko zvišale. V skladu s priporočenimi najvišjimi cenami prenočevanja bo za sobo z dvema ležiščema treba v težje dostopnih kočah (kočah I. kategorije) odšteti do 33 oziroma 26 evrov (v lažje dostopnih kočah oziroma kočah II. kategorije). Za prenočitev na skupnih ležiščih (7–12 postelj) pa 26 evrov v težje dostopnih kočah in 20 evrov v lažje dostopnih. Nove cene sicer najdete tukaj.

Pri PZS sicer pozivajo planince, naj prenočitev v kočah predhodno in pravočasno rezervirajo. Velik del koč je mogoče rezervirati tudi prek spleta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije