1000 GIBOV

Tudi če vstane z levo nogo, je po telovadbi vesela

S septembrom se v naravo vrača brezplačna vodena telovadba Dihamo z naravo. Z njo starostniki ne krepijo le svojih mišic, temveč širijo tudi svojo socialno mrežo.
Fotografija: Devetdesetletna Majda Vračko iz Maribora ne jemlje nobenih zdravil. FOTOGRAFIJE: Arhiv društva
Odpri galerijo
Devetdesetletna Majda Vračko iz Maribora ne jemlje nobenih zdravil. FOTOGRAFIJE: Arhiv društva

Po poletnem premoru se Društvo Šola zdravja vrača z vodenim sproščanjem v naravi, ki se imenuje Dihamo z naravo. Idejni vodja projekta je Andraž Purger, učitelj športne vzgoje. Gre za enourno brezplačno aktivnost na prostem, s katero udeleženci krepijo telesno in duševno zdravje. Kot je zapisala Ana Pirih iz društva, se pri projektu zavedajo, da sodobni človek vse težje pride do občutka miru v sebi. »Posledica hitrega življenjskega tempa je vse bolj nemiren um, saj je živčni sistem podvržen nenehnim dražljajem. Tako so v enourno vadbo vključene tehnike umirjenega giba za razgibanost hrbtenice, dihalne vaje za zavestno poglabljanje diha, meditacija in tehnika t. i. tapkanja, ki še posebej blagodejno vpliva na živčni sistem,« pravijo v društvu.

Z brezplačno jutranjo telovadbo v naravi starostniki ohranjajo telesno kondicijo, krepijo pa tudi duševno zdravje.
Z brezplačno jutranjo telovadbo v naravi starostniki ohranjajo telesno kondicijo, krepijo pa tudi duševno zdravje.

Med dejavnosti društva spada tudi jutranja telovadba 1000 gibov. »Skrbimo za spodbujanje rednega gibanja in telesne vadbe, ohranjamo zdravje za dolgo samostojno življenje, povečujemo delež gibalno aktivnega prebivalstva, vračamo voljo do življenja osamljenim in starejšim osebam, krepimo psihofizično kondicijo starejših, preprečujemo potek kroničnih bolezni ter prispevamo k zmanjšanju tveganja za razvoj depresivnih in anksioznih motenj,« pojasnjujejo v društvu in dodajajo, da so prepoznavni po oranžni barvi.

»Polurno jutranje razgibavanje se začne ob 7.30 na prostem, v športnih parkih, na igriščih, ob morju, rekah, jezerih, igriščih, v bližini vašega doma,« pravijo v društvu. »Delamo po svojih zmožnostih in sposobnostih. Vaje so preproste in primerne za vsakogar, vodijo pa jih usposobljeni prostovoljci s pomočjo strokovnega kadra,« dodajajo v društvu. Vaje za sklepe, ki jih je sestavil zdravnik Nikolay Grishin, se imenujejo 1000 gibov. Vse se izvajajo stoje. V 30 minutah se razgibajo vsi sklepi telesa in vse mišične skupine. Začne se pri dlaneh, konča pri podplatih. S tem se ohranjajo funkcionalne sposobnosti in se doseže boljša gibljivost, okretnost telesa ter ravnovesje.

Čili 90-letniki

»Ker sem bolj zaspane sorte, se moram potruditi, da vstanem pravočasno in grem ob 7.30 na telovadbo,« pravi 90-letna Majda Vračko iz Maribora, ki je svoja delovna leta preživela v banki. Mati dveh otrok ima že štiri vnuke in štiri pravnuke in je zdrava ko dren. »Nobenih zdravil ne jemljem, razen injekcij za edem za očesno lečo,« pojasnjuje čila starostnica, ki je v svoji mladosti plesala pri folklorni skupini. »Tudi z možem, ki bo oktobra star 93 let in je kot mlad igral košarko v zvezni ligi, sva veliko preplesala,« pravi. »S telovadbo ohranjam kondicijo, namenjena pa je tudi druženju. Tudi če vstanem z levo nogo, sem po telovadbi vesela, nasmejana, nepozabno je,« poudari Majda.

Aktivnosti projekta Dihamo z naravo potekajo na 25 lokacijah po Sloveniji.
Aktivnosti projekta Dihamo z naravo potekajo na 25 lokacijah po Sloveniji.

Ana Lavriša, 90-letna diplomirana sociologinja iz Ljubljane, hodi na telovadbo že vse od upokojitve. »Do šolskega igrišča grem peš. Vaje so prilagojene za ljudi v zreli dobi, razgibamo pa celo telo,« nam zaupa gospa, ki je imela težave s srcem, a se dobro počuti, odkar ima spodbujevalnik. Je mati dveh otrok, babica štirih vnukov, čez 14 dni pa pričakuje kar petega pravnuka. »V hiši živim s hčerko in njeno družino, tako da nikakor nisem osamljena. Pred osmimi leti sem si na poti na telovadbo zlomila kolk, pa sem jo tako pogrešala, da sem na telovadbo hodila kar z berglami,« veselo pripoveduje. Vaje dela vsak po svojih zmožnosti, kolikor lahko in kolikor zmore.

Izjemno pomemben vidik telovadbe starostnikov pa je druženje. »Zjutraj vstanem in grem na vaje, kjer srečaš razpoložene ljudi. Dan je takoj lepši, včasih gremo na kakšen izlet, srečanje. Druženje nam starim zagotovo veliko pomeni,« poudarja Ana.

»Vedno mi rečejo, ne bi ti dali več kot 70 let,« poudarja Danilo Pečnik. Letos jih bo dopolnil 93.
»Vedno mi rečejo, ne bi ti dali več kot 70 let,« poudarja Danilo Pečnik. Letos jih bo dopolnil 93.

Danilo Pečnik iz Brežic bo decembra dopolnil 93 let. »Lepa leta so to, a sem v to veliko vlagal,« pravi. »Vedno mi rečejo, ne bi ti dali več kot 70 let, a jaz sem v krepitev telesa in duha veliko vlagal že prej, ravno zato, da bom lahko na stara leta živahno in zdravo živel,« poudarja Danilo, ki že štiri leta obiskuje jutranjo telovadbo. »Junija sem si zlomil desno zapestje, a sem si ga po božji oziroma duhovni poti pozdravil,« hudomušno pripomni. Svoja delovna leta je podaril vodo-gospodarstvenemu podjetju, ki se je ukvarjalo s čiščenjem vodotokov, pravi oče dveh otrok, dedek štirih vnukov in pradedek treh pravnukov, prav na vsakega od njih pa je izredno ponosen. V hiši biva sam, zato je zanj, kot pravi »druženje po telovadbi pika na i, saj gremo na kavico v bližnjo gostilno, ki je za nas kakor okno v svet. To je vse kaj drugega kot biti doma.«

Čudovito je, da se lahko vsakodnevno gibajo, meni tudi 92-letna Jana Furlan iz Ljubljane, upokojena pulmologinja. »Jutranja gimnastika z našo krasno učiteljico Olgo, ki si zasluži priznanje, je nekaj čudovitega. Vsak dan eno uro telovadimo, potem pa sledi druženje ob kavici v sosednji kavarnici in poklepetamo. Res lep začetek dneva za starega človeka,« pravi mati dveh otrok in babica štirih vnukov, ki živi sama. »Moram se pohvaliti, saj popolnoma sama skrbim zase, to pa mi daje neko življenjsko moč.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije