PARLAMENT

To so vodje poslanskih skupin

Po petkovi ustanovni seji so novoizvoljeni poslanci večinoma že uradno ustanovili poslanske skupine in izbrali njihove vodje.
Fotografija:  FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
 FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Parlamentarni poslovnik določa, da morajo poslanci ustanoviti poslanske skupine najpozneje v sedmih dneh po konstituiranju državnega zbora. Poslanci, ki so bili izvoljeni z istoimenskih list, in poslanci, ki so člani iste parlamentarne stranke, imajo pravico ustanoviti le eno poslansko skupino. Poslanec je lahko član poslanske skupine istoimenske liste, na kateri je bil izvoljen, oziroma poslanske skupine parlamentarne stranke, katere član je. Poslansko skupino lahko ustanovijo najmanj trije poslanci, zastopa in predstavlja pa jih vodja poslanske skupine oziroma njegov namestnik. Če šteje poslanska skupina več kot 20 članov, ima vodja poslanske skupine lahko dva namestnika.
 
  • Največjo poslansko skupino SDS bo v tem mandatu vodil Danijel Krivec in ne več dolgoletni vodja Jože Tanko. Namestnika vodje sta postala Jelka Godec in Zvonko Černač.
  • Poslansko skupino novinke v državnem zboru, Liste Marjana Šarca (LMŠ), bo vodil Brane Golubovič, ki ima kot nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije edini izkušnje iz parlamentarnih klopi. Za namestnico vodje pa so imenovali najmlajšo poslanko v tem sklicu Jerco Korče.
  • Vodja poslanske skupine SD bo še naprej Matjaž Han, njegova namestnica bo Bojana Muršič.
  • Do menjave pa je prišlo v poslanski skupini SMC, ki jo bo po odhodu Simone Kustec Lipicer iz politike vodil Igor Zorčič. Namestnika še niso izbrali in ga bodo imenovali pozneje.
  • V NSi vodja poslanske skupine ostaja Jožef Horvat, njegova namestnica bo Ljudmila Novak.
  • Tudi v Desusu v vodstvu poslanske skupine ne bo prišlo do menjave, saj jo bo še naprej vodil Franc Jurša, medtem ko bo njegov namestnik Branko Simonovič.
  • Poslance SNS bo vodil predsednik stranke Zmago Jelinčič, o namestniku pa se v tej poslanski skupini še niso dogovorili.
Uradno poslanskih skupin še niso ustanovili le v Levici in Stranki Alenke Bratušek, v obeh bodo to storili v sredo.

Položaj poslanske skupine imata tudi poslanca narodnih skupnosti. Tudi ta poslanska skupina je že ustanovljena, vodil jo bo poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. To v skladu z dolgoletno prakso najverjetneje pomeni, da bo poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath postal predsednik komisije za narodni skupnosti.

Nove vodje poslanskih skupin predvidoma v prihodnjem tednu čaka pomembna naloga, saj jih bo predsednik republike Borut Pahor povabil na formalne pogovore o prihodnjem mandatarskem kandidatu.

Pahor od njih pričakuje, da bodo dovolj jasni, da bo izvedel, ali predsednik relativne zmagovalke volitev SDS Janez Janša uživa zadostno podporo, da mu podeli mandat.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije