Kmalu zaprti frizerski saloni, gostinski lokali, ukinjeno javno življenje (VIDEO)

Število okuženih vztrajno narašča.
Fotografija: Gostinski lokali bodo samevali. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Gostinski lokali bodo samevali. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Pristojni predstavljajo najnovejše informacije o novem koronavirusu pri nas. Pred novinarje so stopili poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, državni sekretarki na ministrstvu za zdravje in ministrstvu za izobraževanje Simona Repar Bornšek in Martina Vuk, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat, Mojca Matičič z infekcijske klinike UKC Ljubljana ter v. d. generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lado Bradač.

Nina Pirnat FOTO: Blaž Samec, Delo
Nina Pirnat FOTO: Blaž Samec, Delo

Do 14. ure je potrjenih 141 primerov, opravili so 4.346 testov. Šestan je med drugim dejal, da je prepričan, da bo prišlo do začasne popolne ukinitve javnega življenja. Kot dodaja, se bo takšen ukrep verjetno sprejel že jutri, ko se bodo sestali z novo vlado. To pomeni zaprtje vseh prostorov, kjer se zadržuje več ljudi, kot so gostinski lokali, frizerski saloni ipd. 

 


Vse o koronavirusu doma in po svetu spremljamo iz minute v minuto na tej povezavi.


 

Kot je pojasnil Šestan, so se zjutraj sestali v novi sestavi, oblikovali so delovne skupine. Čakajo nadaljnja navodila nove vlade. Pirnatova je dejala, da je epidemiološka situacija v drugi fazi, zato v največji mogoči meri omejujejo socialne stike, da bi čim bolj preprečili oziroma zamejili okužbe. Takšni ukrepi so po njenih besedah ključni za omejevanje okužb. Starše je pozvala, naj bodo z otroki doma ter naj ne hodijo po gostinskih lokalih.

Lahko se pojavi tesnoba

»Razumemo, da je v situacijah, kot je sedanja, prisotna negotovost, ki lahko sproži tesnobo pri odraslih in otrocih,« je dejala Pirnatova in pozvala tiste, ki bi jih mučile duševne težave, naj informacije o pomoči poiščejo na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz). Staršem priporoča, naj se o bolezni odkrito pogovarjajo z otroki.

Vseh, ki bi lahko bili okuženi, ne bodo testirali

Simona Repar Bornšek je dejala, da se bo spremenil način testiranja. Tisti, ki so zboleli ali so bili v stiku z okuženo osebo in imajo blage simptome, ostanejo doma in se zdravijo. Pri njih je po besedah sekretarke na ministrstvu za zdravje testiranje nesmiselno. Če bi se stanje nenadoma poslabšalo, naj pacienti ne čakajo, da na telefon dobijo osebnega zdravnika, temveč naj pokličejo 112.

Vozniki tovornjakov obtičali v gneči

Bradač je poudaril, da do težav prihaja predvsem v tovornem prometu. Številni vozniki, ki so namenjeni na mejni prehod Obrežje, so obtičali v gneči. Kot pravi, žal nimajo vpliva na to, koliko jih Hrvaška spusti v svojo državo in kako hitro. Oblasti se trudijo, da jim med čakanjem zagotovijo vsaj hrano in vodo.

Med ljudmi je nastala panika, zato je pomembno natančno in ažurno poročanje o aktualnih zadevah, da ne prihaja do komunikacijskih šumov, je poudarila Matičičeva.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije