POD 12 STOPINJ

To, kar se bo zgodilo v teh dneh, se v zadnjih 60 letih ni zgodilo prav pogosto

Kurilna sezona se letos začenja kasneje, kot se je lani in predlani.
Fotografija: Prihaja prva jesenska ohladitev. FOTO: Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Prihaja prva jesenska ohladitev. FOTO: Foto: Jure Eržen/Delo

Z napovedano ohladitvijo bo v teh dneh stekla letošnja kurilna sezona. Ta se v stanovanjskih blokih večinoma začne takrat, ko se zunanja temperatura zraka ob 21. uri tri dni zapored spusti pod 12 stopinj Celzija. Letos se bo kurilna sezona sicer začela kasneje kot lani in predlani.

Še danes je pričakovati razmeroma visoke temperature za oktober, nato pa nas bo zajela izrazita hladna fronta, jutranje temperature zraka se bodo spustila do okoli pet stopinj Celzija, dnevne pa bodo okoli 10 stopinj Celzija. Prihaja torej prva resnejša jesenska ohladitev.

To se ni zgodilo že dolgo

Kurilna sezona se tako začenja precej pozno. Kot je pred dnevi za STA povedal meteorolog Brane Gregorčič, smo doslej v zadnjih 60 letih imeli samo pet začetkov kurilne sezone po 15. oktobru. Lani se je kurilna sezona sicer začela v začetku oktobra, v letu 2021 pa konec septembra.

Medtem ko lastniki hiš sami odločajo, kdaj bodo začeli ogrevati svoja bivališča, se kurilna sezona v večstanovanjskih stavbah običajno začne takrat, ko se o tem dogovorijo etažni lastniki, končno odločitev pa po navadi sprejmejo upravniki. Načeloma pa velja pravilo, da se kurjenje začne takrat, ko se zunanja temperatura zraka ob 21. uri tri dni zapored spusti pod 12 stopinj Celzija.

Pred novo kurilno sezono pristojni opozarjajo na pravilno uporabo malih kurilnih naprav, in če je mogoče, zamenjavo starejših z novejšimi, bolj energetsko učinkovitimi napravami. S tem namreč v hladnejšem času leta vplivamo na znižanje onesnaženosti zunanjega zraka in posledično na svoje zdravje in zdravje bližnjih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije