To je novo o reševanju Slovencev, ujetih na okuženi ladji

Domov naj bi predvidoma pripotovali do konca tedna.
Fotografija: Prvi zdravi potniki zapuščajo ladjo za križarjenje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Prvi zdravi potniki zapuščajo ladjo za križarjenje. FOTO: Reuters

Šest slovenskih potnikov z ladje za križarjenje Diamond Princess se bo v Evropo predvidoma vrnilo skupaj z drugimi Evropejci. Zunanje ministrstvo se je z evropskimi partnerji dogovorilo za skupni prevoz potnikov iz evropskih držav, ki bodo iz Japonske v Evropo najverjetneje pripotovali do konca tedna.

Glavna partnerica pri organizaciji skupnega prevoza državljanov Evropske unije naj bi bila Italija. Skupaj pa naj bi proti Evropi poleteli še državljani Nemčije, Hrvaške, Romunije in Grčije. Kot smo že poročali, naj komercialne letalske družbe ne bi želele prepeljati potnikov z ladje za križarjenje, kjer se je danes končala 14-dnevna karantena, zato so nekatere evropske države skupaj organizirale poseben letalski prevoz za svoje državljane.
 
Preberite tudi:
Grozljivka za šest Slovencev: bodo med tistimi, ki ostajajo na ladji smrti?

Z MZZ so potrdili, da se je danes začel postopek izkrcavanja potnikov, ki imajo potrdilo z negativnim izvidom o okužbi z novim koronavirusom iz Kitajske. Po zadnjih podatkih sta bila testa pri dveh Slovencih negativna, za preostale štiri za zdaj ni podatkov.

Danes začetek izkrcavanja

Med šestimi Slovenci na križarki so štirje iz Slovenj Gradca. Tamkajšnja občina sporoča, da jim je v primeru kakršnih koli logističnih ali drugih težav pripravljena priskočiti na pomoč.
 
Preberite tudi:
Krematoriji delajo noč in dan, iščejo delavce, ki bi iz domov nosili trupla

Na Japonskem je ladjo Diamond Princess, na kateri so po zadnjih podatkih potrdili najmanj 621 okužb z virusom, danes zapustilo približno 500 potnikov, pri katerih so bili testi negativni.

Japonske oblasti so v torek sporočile, da so teste opravile pri vseh potnikih z ladje, da pa bo potrebnega nekaj časa za nekatere izvide, zaradi česar naj bi se potniki izkrcali do 21. februarja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije