Grozljivka za šest Slovencev: bodo med tistimi, ki ostajajo na ladji smrti?

Nekateri bodo ladjo lahko začeli zapuščati v sredo, za druge se nočna mora nadaljuje.
Fotografija: Nekateri so na ladji že skoraj dva tedna ujeti v kabinah brez oken. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nekateri so na ladji že skoraj dva tedna ujeti v kabinah brez oken. FOTO: Reuters

Karantena na ladji Diamond Princess, ki naj bi se končala v sredo, se bo za tiste, ki so bili v bližini okuženih potnikov, podaljšala za še dva tedna. Kakšna bo usoda šestih Slovencev, ki so med okoli 2900 ljudmi (od okoli 3700), ki še ostajajo na krovu ladje, smo preverili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Tisti potniki, ki so bili v tesnem stiku z obolelimi, bodo morali biti v karanteni 14 dni od dneva, ko so jih nazadnje videli. Tudi člani posadke, ki so nadzirali goste in jim dostavljali hrano, naj bi bili v karanteni še dva tedna zatem, ko bodo ladjo zapustili zadnji potniki.
 
Preberite tudi:
Korošci in Primorca na kužni ladji

Slovenci po poročanju Dela še ne vedo, kako bodo prišli domov. Zanje bi se moralo potovanje končati 4. februarja, ravno na dan, ko se je začela karantena. Sedaj ne vedo, kdaj bodo sploh smeli nazaj, saj vsi še niso dobili rezultatov testiranj, prav tako pa se zatika pri odhodu domov, saj ne smejo na komercialne lete.

Samo v zadnjih dveh dneh so na ladji, ki je zasidrana v japonskem pristanišču v Jokohami, potrdili 169 novih primerov okužbe z virusom covid 19. Danes so potrdili še 88 novih primerov, tako da je skupaj potrjeno okuženih 542 ljudi.

Preberite tudi:
Primorka (40) zaradi koronavirusa na urgenci

Tudi tisti potniki, ki bodo smeli zapustiti ladjo, ne bodo odšli takoj v sredo, saj naj bi zapuščanje ladje trajalo dva do tri dni, je sporočilo japonsko zdravstveno ministrstvo. Ministrstvo je testiralo vse na krovu. Rezultati nekaterih so že znani in tisti potniki, ki imajo negativne rezultate, bodo ladjo lahko zapustili, jim pa bodo ob tem še izmerili temperature.

V ponedeljek so z ladje evakuirali več kot 300 Američanov, tudi tiste, ki imajo virus. Sedaj jih čaka dvotedenska karantena doma. 

Koronavirus je doslej zahteval več kot 1860 smrtnih žrtev, okuženih pa je 72.500 ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije