NAJBOGATEJŠI SLOVENCI

To je nova lestvica najbogatejših Slovencev: kdo se je uvrstil nanjo in kdo izpadel

Avtorji lestvice ocenjujejo, da je okoli 200 Slovencev »težkih« vsaj 20 milijonov, lani je bilo teh 150.
Fotografija: Iza Sia Login ostaja na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Iza Sia Login ostaja na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev. FOTO: osebni arhiv

Sto najbogatejših Slovencev ima skupaj 8,1 milijarde evrov, kar je za 15 odstotkov več kot lani, ko je skupno premoženje stoterice najpremožnejših znašalo nekaj več kot sedem milijard evrov. Revija Manager, ki vsakoletno pripravlja seznam stotih najbogatejših Slovencev, na samem vrhu ni zabeležila večjih sprememb. Še vedno imata pod palcem največ Iza Sia in Samo Login. Ker sta sporočila, da sta se zasebno razšla, so njuno premoženje vodili ločeno. Kot izhaja iz zadnjih dostopnih podatkov, sta bila pred prodajo enakomerno zastopana v lastništvu Outfita7, zato si prvo mesto delita.

Premoženje stoterice najbogatejših se je v primerjavi z lani povečalo za 15 odstotkov. Kot so zapisali pri reviji Manager, ki vsako leto ocenjuje, kako bogati so najbogatejši med nami, je takšno povečanje posledica »pocenitve na delniških trgih«. »Poleg tega gre za podjetja, ki so zaradi trdnih bilanc bolj odporna proti oteženim razmeram – številna so praktično brez dolga, imajo dober položaj na trgu in velike dobičkovne marže,« pojasnjujejo.

200 Slovencev je »težkih« vsaj 20 milijonov

Če je še lani Slovenec za uvrstitev med sto najbogatejših potreboval 27,7 milijona evrov, so se letos na lestvici znašli samo tisti, ki imajo 33,3 milijona ali več. Avtorji lestvice ocenjujejo, da je okoli 200 Slovencev »težkih« vsaj 20 milijonov, lani je bilo teh 150.

Deset najbogatejših Slovencev. FOTO: Finance Manager
Deset najbogatejših Slovencev. FOTO: Finance Manager

Povsem na vrhu lestvice še naprej kraljujeta Iza Sia in Samo Login, ki sta se sicer zasebno razšla, a sta enakomerno zastopana v lastništvu Outfit7. Delita si prvo in drugo mesto s 345 milijoni evrov. Družina Šešok, lastniki Iskre, ostajajo na tretjem mestu s 300 milijoni evrov premoženja (lani 275 mio evrov).

Na letošnji lestvici je največji skok, v prvo peterico, naredil Boštjan Bandelj s svojim trgovcem z emisijskimi kuponi Belektron, ki je lani ustvaril kar 77,8 milijona evrov čistega dobička. Bandelj se je podal tudi v energetiko in takih, ki znajo izkoristiti priložnosti evropskega energetskega prehoda, je na lestvici še več. Njegovo premoženje je ocenjeno na 295 milijonov evrov in se je uvrstil na četrto mesto.

Družina Lah, ki je premoženje povečala za 27 odstotkov, na 266 milijonov evrov, se je uvrstila na peto mesto.

Sandi Češko s tretjega mesta na deseto, Akrapoviča ni med deseterico

12-odstotno rast premoženja sta zabeležila šesto uvrščena na letošnji lestvici, Vesna in Dari Južna, katerih premoženje je ocenjeno na 227 milijona evrov.

Z ocenjenim premoženjem v vrednosti 218 milijonov evrov se je med deseterico najbogatejših znova uvrstil Joc Pečečnik, ki je letos tako kot lani zasedel sedmo mesto. Na osmem mestu je kriptomilijonar Damian Merlak (212 milijonov), ki je vrednost premoženja dvignil za 16 odstotkov.

Na devetem mestu najpremožnejših je Marko Pistotnik, nekdanji sodelavec Loginovih, ki je tako kot nekdanja zakonca do svojega premoženja prišel s prodajo podjetja Outfit7. Ocena njegovega premoženja se od lani ni spremenila. Z 210 milijoni evrov se je lani uvrstil na četrto mesto, letos pa je zdrsnil na deveto.

Na desetem mestu je Sandi Češko, ki je za najbogatejšega Slovenca veljal tri leta. Še lani se je uvrstil na drugo mesto, tokrat je zdrsnil na deseto. Češko ima s partnerico Livijo Dolanc 205 milijonov evrov, premoženja pa mu je od lani upadlo za 42 odstotkov.

Med deseterico najpremožnejših je bil še lani Igor Akrapovič, a je letos s te lestvice izpadel.

Dragić še vedno pred Dončićem

Kot so napovedali lani, se je med najpremožnejšimi Slovenci letos znašel tudi košarkarski čudežni deček Luka Dončić, kjer se je pridružil Goranu Dragiću in Anžetu Kopitarju. Lani se je s 16,5 milijona evrov uvrstil med najpremožnejše Slovence do 40 let, letos pa je z 29,4 milijona evrov ujel najbogatejšo stoterico.

Na lestvico so znova uvrščeni trije športniki, ki uspešno nastopajo v ameriških profesionalnih ligah. Najviše med njimi je Goran Dragić, ki z ocenjenimi 69,8 milijona evrov zaseda 31. mesto. Za 20 milijonov evrov se je po oceni Managerja povečalo premoženje Luke Dončića, na 49,8 milijona evrov (54. mesto), peti najbolje plačani hokejist v zgodovini NHL Anže Kopitar pa s 43,3 milijona evrov zaseda 68. mesto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije