PRESTOLNICA ČEBELARSTVA

Ta medeni dan v prestolnici čebelarstva

Na Breznici, kjer se je rodil Anton Janša, je bilo vse povezano z medom in čebelami.
Fotografija: Skakalni trener Primož Triplat se je s sinom preizkusil v zanimivi igri. FOTOGRAFIJE: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Skakalni trener Primož Triplat se je s sinom preizkusil v zanimivi igri. FOTOGRAFIJE: Boštjan Fon

Ni dvomiti, da je Breznica prestolnica ne le slovenskega, temveč svetovnega čebelarstva. Anton Janša se je maja 1734 rodil v tej vasi, nato pa, čeprav je od doma šel nepismen, na Dunaju postal učitelj ter pisec strokovnih knjig o čebelarstvu in med drugim zapisal: »Med vsemi od boga ustvarjenimi stvarmi ali živalmi ni nobena za človeka tako pridna in koristna in manjše strežbe ali živeža ali stroškov potrebna stvar kakor čebela.« Pred 100 leti so v njegovem domačem kraju ustanovili čebelarsko društvo, njegov rojstni dan, 20. maj, pa je Organizacija združenih narodov razglasila za svetovni dan čebel.


Medeni vodnik domačinke Kaje Pogačar
Medeni vodnik domačinke Kaje Pogačar
Potomci Janše in umnih kmetov ter čebelarjev iz vasic pod Stolom še vedno nadaljujejo njegovo poslanstvo. Med drugim je v bližini, v dolini Završnice, postavljena čebelarska plemenilna postaja. Ob koncu letošnjega poletja je Zavod za turizem in kulturo Žirovnica v sodelovanju s Čebelarskim društvom Anton Janša Breznica in Občino Žirovnica povabil na tako imenovani Ta medeni dan, ki so ga pripravili ob lokalni cesti Breznica–Vrba. Že izbira lokacije je navdušila, saj smo se srečali na prostranem, sončnem polju. Tako ali drugače je bilo vse povezano s čebelami, medom in čebelarjenjem, hkrati pa so javnosti predstavili še Medeni vodnik avtorice Kaje Pogačar. Iz knjige so jedi pripravili priznani kuharski chefi Uroš Štefelin iz Vile Podvin, Igor Jagodic iz restavracije Strelec Ljubljana ter Mateja Markič in Gašper Kordež iz restavracije Tabor Podbrezje. Vrhunske grižljaje medene kulinarike so po do Gorenjcev najbolj prijazni ceni – zastonj – ponudili v okušanje.

Otročad je izdelovala medenjake.
Otročad je izdelovala medenjake.
Štajerka Ines Šentjurc vse peče izključno iz pirine moke.
Štajerka Ines Šentjurc vse peče izključno iz pirine moke.

Dogajanje je bilo pestro, na stojnicah pa se je dalo popacati prste z raznovrstno medeno ponudbo in tudi za domov kupiti marsikaj prijetnega, domačega, predvsem pa zdravega. Še celo vrtno orodje je bilo prijazno do zemlje in rastlin. Po starih načinih izdelave iz bakrene zlitine, ki se je v Radovljici obdržala do začetka prve svetovne vojne, jih izdeluje Tomaž Kvasnik. Z goriškega konca se je do Breznice pripeljal Denis Marušič z zanimivim naborom sušenih, vloženih in vkuhanih izdelkov iz sezonske zelenjave, s Celjskega Ines Šentjurc, ki peče pecivo, piškotke in kolačke izključno iz pirine moke, bili so razstavljavci od tu in tam, med njimi pa so krožile simpatične dame v najlepših letih in narodnih nošah ter delile medenjake.

Ribič Pepe je navdušil najmlajše in mlade po srcu.
Ribič Pepe je navdušil najmlajše in mlade po srcu.
Najmlajši, ki so zvedavo pogledovali v sladkobno zapečene piškote, so se lahko v izdelavi in peki preizkusili tudi sami, ob pomoči strokovnjakinje iz Ekološke pekarne Nonina špajza. Ker se je dan proti večeru rahlo ohladil, se je barvito dogajanje nadaljevalo v šotoru s strokovnimi predavanji in proslavo stoletnice domačega čebelarskega društva. Seveda, za popolnost doživetja, pa so se glasbene viže, ki so vabile na ples, vrtele tja in še čez polnočno uro, ko so pridne čebelice po lokalnih panjih že trdno spale.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije