DOBROTE

Sveto Nežo prosili, naj kuram odveže riti

Pogačarjev trg je ponujal dobrote z vseh koncev. Praznična simbolika.
Fotografija: Lončar Csaba Horváth je ponudil čudovite izdelke. Foto: Primož Hieng
Odpri galerijo
Lončar Csaba Horváth je ponudil čudovite izdelke. Foto: Primož Hieng

LJUBLJANA – Slovenski kmetje so nadvse prizadevni in ustvarjalni, saj lahko ponudijo veliko dobrega. Če je to pred veliko nočjo, največjim krščanskim praznikom, je to še bolj razveseljivo. Vse to smo lahko občutili minulo soboto na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, kjer so se povezali okusi velikonočnih mesnih, sladkih in tekočih dobrot z vseh koncev Slovenije z okusi bograča in langošev, ki so jih dodali Prekmurci.

Loreta in Ladislav Solarič iz Dobrovnika sta prikazala del prekmurske velike noči. Foto: Primož Hieng
Loreta in Ladislav Solarič iz Dobrovnika sta prikazala del prekmurske velike noči. Foto: Primož Hieng


Pred letošnjimi velikonočnimi prazniki sta Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije in Balassijev inštitut, kulturni center veleposlaništva Madžarske, skupaj pripravila prireditev Podeželje v mestu. "Z letom 2018 se je začela trinajsta sezona teh dogodkov, ki so postali tradicionalni in vedno znova navdušijo s kulinariko, glasbo, plesom in vsem, kar odlikuje podeželsko tradicijo," je povedal Cvetko Zupančič, predsednik KGZS.

Prekmurci so v olju cvrli okusne langoše. Foto: Primož Hieng
Prekmurci so v olju cvrli okusne langoše. Foto: Primož Hieng


Na stojnicah so pripravili imenitno in pestro ponudbo in pokušino mesnin, krušnih izdelkov, potic, vin, sokov in zelenjave ter preostalo ponudbo pridelkov in izdelkov več kot 50 kmetij z območja celotne Slovenije. Kmetice in kmetje so predstavili vse, kar pridelajo in predelajo, ter kramljali z obiskovalci. Za veselo razpoloženje so godli Stari prijatelji s Kicarja, posebni gostje Podeželja v mestu pa so bili Špajsni-flajsni muzikanti. Gre za skupino, ki so jo ustanovili v Budimpešti živeči porabski Slovenci. Njihov program zajema stare porabske ljudske pesmi v slovenščini. Obiskovalce sta pozdravila tudi veleposlanica Madžarske v Sloveniji Edit Szilágyiné Bátorfi in predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth.
O pomenu cvetne nedelje in velike noči je spregovoril ljubljanski stolni prošt Jožef Lap. "Letos se kar precej trudimo z zimo in zebe nas že predolgo," je dejal Lap. "Sveto Nežo smo prosili, naj kuram odveže riti, da bomo imeli dovolj pirhov, Valentina smo prosili za ključe od korenin, prosili smo tudi Gregorja in občudovali ptičke, ki so se ženili, a zima še kar traja. Cvetna nedelja je za nami in tako je z mladostnim cvetjem in zelenjem ter z našo veselo naravo pregnala temo dolgih zimskih večerov in mraz; zdaj se res veselimo novega življenja. Kristus, naš odrešenik, prihaja v zmagoslavju v Jeruzalem, da izpolni svojo veliko nalogo. Tako smo ga tudi mi z zelenjem, oljčnimi vejami in butarami pozdravljali in ga počastili."

Stolni prošt Jožef Lap je spregovoril o veliki noči. Foto: Primož Hieng
Stolni prošt Jožef Lap je spregovoril o veliki noči. Foto: Primož Hieng


Prošt Jožef Lap je dejal, da je pred nami veliki teden, ki ga imamo radi: "Ta teden do velike noči nam lahko veliko pove in veliko sporoča. Zato ga obhajamo tudi zelo simbolično, z mnogo zunanjimi znamenji. Človek mora poskrbeti, da bo njegova praznična miza bogato pogrnjena, in taka mora biti tudi velika noč kot največji krščanski praznik. Prireditev Podeželje v mestu je zato odlična priložnost, da si vse to lepo pripravimo za praznične dni. Tako bomo lahko vse to, jedila, sadove naše zemlje, na veliko soboto ponesli k blagoslovu. S tem bomo veliko noč proslavili dostojno in spodobno. Na stojnicah je bilo veliko praznične simbolike, od mesa, kruha, pirhov, hrena do potic vseh vrst. Vse to nam govori o življenju in velikih delih, ki nam jih je bog pripravil in uporabil, da nas je tudi odrešil, ko smo ga mi polomili. Želim vam, da bi ta veliki teden zares bogato preživeli, predvsem pa, da vam bo vse to v veselje in zdravje. Pa veselo alelujo!" 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije