UMRL JE

Svet žaluje za papežem, oglasila se je tudi Nataša Pirc Musar

Oglasili so se številni svetovni voditelji.
Fotografija:  Benedikt XVI. FOTO: Pool, Reuters
Odpri galerijo
 Benedikt XVI. FOTO: Pool, Reuters

Družbena omrežja so kmalu po novici o smrti zaslužnega papeža Benedikta XVI. preplavili odzivi. Že več mesecev je bilo znano, da je Benedikt fizično šibak in da komaj govori, novica o njegovi smrti pa je užalostila številne vernike in voditelje po vsem svetu.

Po besedah nemškega kanclerja Olafa Scholza je svet s smrtjo zaslužnega papeža izgubil prodorno osebnost in spretnega teologa. »Kot nemški papež je bil Benedikt XVI. poseben cerkveni voditelj za mnoge po svetu in ne le v naši državi,« je zapisal na twitterju.

Benediktu se je poklonil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je na twitterju zapisal, da je z mislimi z verniki v Franciji in po svetu, ki žalujejo zaradi odhoda Benedikta XVI. Pohvalil pa je tudi njegova prizadevanja za bolj bratski svet.

Britanski premier Rishi Sunak je sporočil, da je novico o smrti zaslužnega papeža sprejel z žalostjo. »Bil je velik teolog, čigar obisk v Veliki Britaniji leta 2010 je bil zgodovinski trenutek tako za katoličane kot nekatoličane po vsej naši državi,« je zapisal na twitterju.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je medtem Benedikta označila za velikana vere in razuma ter za moža ljubezni do Boga, ki je svoje življenje posvetil Cerkvi. »Bil je velik človek, ki ga zgodovina ne bo pozabila,« je zapisala v sporočilu za javnost in dodala, da je papežu Frančišku že dejala, da vlada deli njegovo žalost in žalost celotne cerkvene skupnosti.

Benediktu se je poklonil tudi poljski politični vrh s predsednikom Andrzejem Dudo in premierjem Mateuszem Morawieckijem na čelu. Označila sta ga za enega najpomembnejših teologov 20. in 21. stoletja in poudarila, da je Cerkve z njegovo smrtjo utrpela veliko izgubo, a bo intelektualna zapuščina Benedikta v njej živela za vedno, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Žalostna vest iz Vatikana

Zaslužni papež Benedikt XVI. je danes umrl v 96. letu starosti, so sporočili iz Vatikana. Od ponedeljka bo krsta s posmrtnimi ostanki zaslužnega papeža v baziliki svetega Petra, kjer se bodo verniki lahko poslovili od njega.

Zdravje zaslužnega papeža se je močno poslabšalo v sredo, ko je papež Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu sporočil, da je Benedikt XVI. zelo bolan in vernike prosil za posebno molitev za 95-letnega zaslužnega papeža.

Na Bavarskem rojeni zaslužni papež Benedikt XVI., ki se je pred izvolitvijo za papeža imenoval Joseph Ratzinger, je od svojega odstopa leta 2013 živel v relativni osami v vatikanskem samostanu. Že več mesecev je bilo znano, da je fizično šibak in da komaj govori. Bil je prvi papež po skoraj 600 letih, ki je odstopil s položaja in drugi, ki ni bil Italijan, v zadnjih 500 letih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije