MENJAVA

Štrukelj zadovoljen: Kodelja bi bil težava za kredibilnost vlade

Kodelja bo zamenjan, še preden bo sedel na ministrski stolček. 
Fotografija: Štrukelj pozdravlja potezo LMŠ. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Štrukelj pozdravlja potezo LMŠ. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Po mnenju predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije in glavnega tajnika šolskega sindikata Sviz Branimirja Štruklja je umik kandidata za ministra za javno upravo Tugomirja Kodelje racionalna poteza predsednika vlade Marjana Šarca po torkovem zaslišanju pred odborom DZ. Štrukelj upa, da bodo našli kvalificiranega kandidata.

Čakajo na pogajanja


Po Štrukljevih navedbah je bila torkova predstavitev Kodelje v DZ po splošnem prepričanju neprepričljiva. »Kodelja bi bil verjetno prej obremenitev in težava za kredibilnost nove slovenske vlade kot pa kakšna dodana vrednot, vsaj včerajšnji vtis je bil tak,« je dejal za STA. Takšno Šarčevo odločitev je tudi pričakoval. Kdo bi lahko bil novi kandidat, Štrukelj ne ve. Upa pa, da bodo našli nekoga, ki bo »kvalificiran za najbolj zahtevno nalogo ministra za javno upravo, to so pogajanja s sindikati«. Opozoril je, da so nekateri sindikati v stavki in da vsi zaposleni v javnem sektorju pričakujejo, da se bodo pogajanja nadaljevala takoj po oblikovanju nove vlade in da bodo uspešno zaključena z izboljšanjem plač. Štrukelj tudi upa, da ne bo »nezadostno poznavanje povzročalo dodatnih šumov, zapletov na pogajanjih, ki so že tako ali tako sama po sebi zahtevna in na neki način predpostavljajo poznavanje stvari in pogajalskih tehnik, ki niso najenostavnejše.

Vse bo jasno jutri 


Kodelja se je sicer matičnemu odboru v DZ predstavil v torek, člani odbora so njegovo predstavitev z 10 glasovi za in petimi proti ocenili kot ustrezno. Iz LMŠ pa so danes sporočili, da se je Šarec odločil, da bo za ministra za javno upravo predlagal drugega kandidata. Ime novega kandidata bodo po napovedih iz stranke razkrili predvidoma v četrtek, ko bodo tudi pojasnili razloge za zamenjavo.

Predsednik vlade ima sicer za zamenjavo kandidata tri dni časa po prejemu mnenja odbora po zaslišanju prvega kandidata, v treh dneh po vložitvi novega kandidata pa se mora nato ta predstaviti odboru.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije