OPOREČNA VODA

Strokovnjaki po kontaminaciji pitne vode opozarjajo: Ne polivajte se z vodo po obrazu

Imunsko oslabljenji ljudje in majhni otroci naj se umivajo s prekuhano vodo, svetujejo. Od prejšnjega tedna ni bil zabeležen noben nov primer prebavnih motenj.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

Epidemiologinja Alenka Trop Skaza je na ponedeljkovi izredni seji polzelskega občinskega sveta povedala, da je v žalskem vodovodu prišlo do kontaminacije pitne vode z mikrobi. Dejala je, da je prekuhavanje vode učinkovit ukrep tudi v primeru norovirusa, ki so ga v petek potrdili v vodovodnem sistemu.

Poudarili pa so, da je treba prekuhavati vodo za pitje, kuhanje, pripravo hrane, toplih in hladnih pijač ter ledenih kock, vodo za pranje sadja in zelenjave in vodo za umivanje zob. Hrano in napitke za dojenčke je treba pripravljati vedno s prekuhano vodo, po potrebi tudi za bolnike z zmanjšano imunsko odpornostjo. V primerih, ko je prekuhavanje vode težko izvedljivo ali nepraktično, je treba namesto prekuhane uporabiti embalirano pitno vodo. 

Ukrep prekuhavanja velja že deveti dan – do nadaljnjega. Nove vzorce so vzeli včeraj, analize pa lahko trajajo tudi do pet dni. Šele takrat bodo lahko prepričani, da v vodi ni več mikrobov. Potem bodo ponovno odvzeli vzorce in ko bosta dva vzorca negativna na prisotnost bakterij in virusov, vode ne bo treba več prekuhavati.

Direktor žalske komunale Janez Primožič je poudaril, da se je onesnaženje pitne vode s fekalijami zgodilo v preboldskem raztežilniku Likovič s sistemom za pripravo vode. Zgodila se je namreč tehnična napaka pri kloriranju vode. To napako so ugotovili pred osmimi dnevi, ko je že nekaj oseb zaradi prebavnih motenj pomoč poiskalo v celjski bolnišnici. Več o tem preberite tukaj. Temeljni vzrok aktualne problematike pa ni bila ponedeljkova okvara na opremi za doziranje plinskega klora, ampak v snovi fekalnega ali še kakšnega drugega izvora, ki je domnevno vstopila v vodovodni sistem, meni Primožič. Z NIJZ so pojasnili, da je kloriranje pitne vode namenjeno uničenju bakterij, in ne virusov, ki jih je možno učinkovito uničiti z mikrofiltracijo.

NIJZ: Epidemija je izzvenela

Epidemija ob onesnaženju pitne vode v Spodnji Savinjski dolini, ki je izbruhnila v začetku prejšnjega tedna, je očitno izzvenela. Od prejšnjega četrtka namreč ni zabeležen noben nov primer prebavnih motenj pri prebivalcih omenjene doline, je danes v izjavi za medije povedal strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen.

Povedal je, da so v odvzetih vzorcih našli več povzročiteljev okužb, norovirus pa je bil samo eden izmed njih in poudaril, da okužba z noravirusom ni nič posebnega, saj je okužba zgornjega prebavnega trakta s tem virusom zelo pogosta. V Sloveniji tako letno zabeležimo od 1500 do 4000 tovrstnih okužb, ki jih imenujemo tudi trebušna gripa. Po Erženovi oceni bolezen zelo hitro mine, težave pa lahko imajo predvsem ljudje z oslabelim imunskim sistemom. Možnosti za širjenje norovirusa je veliko, najpogosteje pa se prenaša prek rok, ki so onesnažene z blatom, prek predmetov in stikov, je dejal Eržen.

Žalska komunala je zaradi prebavnih motenj 99 ljudi, ki so pomoč prejšnji teden poiskali v celjski bolnišnici, sprejela ukrepe za izboljšanje vodooskrbe. Med drugim je tako uvedla vsakodnevno kontrolo vsebine klora na vsakemu vodovodnemu sistemu, podjetje je prevzelo tudi subjektivno krivdo, zato se v komunali obetajo tudi kadrovske spremembe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije