KADROVSKA PODHRANJENOST

Stranke se utapljajo v delu: zahtevajo nove ljudi in 300.000 evrov

Poslanci so podpisali predlog sprememb odloka in si odprli pot do 300.000 evrov dodatnega denarja.
Fotografija: Potrebujejo dodatne ljudi, pravijo poslanci. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Potrebujejo dodatne ljudi, pravijo poslanci. FOTO: Voranc Vogel, Delo

LJUBLJANA – Poslanske skupine so dale pobudo, da se jim zagotovi dodatni strokovni delavec (svetovalec) za odnose z javnostjo. Vseh 90 poslancev je namreč podpisalo predlog odloka o spremembah odloka o notranji organizaciji delovnih mest in nazivih v službah državnega zbora (DZ), ki predvideva dodatne zaposlitve v DZ.

Doslej je vsaki poslanski skupini DZ za delovanje zagotovil sekretarja poslanske skupine, dva strokovna sodelavca in referenta ter na vsakih osem poslancev še po enega referenta. Poslanski skupini, ki ima več kot osem poslancev, pa se je poleg tega na vsakih šest poslancev zagotovil še po en strokovni sodelavec.


Do 300.000 evrov več za poslanske skupine


Poslanci so predlog o dodatnem zaposlenem utemeljevali s tem, da so obremenitve strokovnih sodelavcev v vseh poslanskih skupinah podobne ne glede na število poslancev, zato bi bilo smiselno, da je delo strokovnih sodelavcev pri vseh enakomerno razporejeno. »Da bi bile obremenitve strokovnih sodelavcev v vseh poslanskih skupinah bolj enakomerne in upoštevajoč dosedanje potrebe, da se v vsaki poslanski skupini izvajajo naloge s področja odnosov  z javnostmi, je bila s strani poslanskih skupin dana pobuda, da se 11. člen odloka dopolni tako, da poleg že navedenega državni zbor vsaki poslanski skupini zagotovi še enega strokovnega sodelavca (svetovalca) za odnose z javnostmi.«

Zagotavljanje dodatnega strokovnega sodelavca v vsaki poslanski skupini pomeni tudi zagotavljanje dodatnih finančnih sredstev na letni ravni od 150.0000 do 300.000 evrov, so ocenili pripravljavci predloga.

V parlamentu je skupaj 10 poslanskih skupin – devet strankarskih in ena od predstavnikov italijanske in madžarske narodne skupnosti. Največja je skupina SDS s 25 poslanci, najmanjša strankarska pa SNS s štirimi poslanci.

Predlog bo najverjetneje sprejet, saj so ga v celoti potrdili vsi poslanci. O njem so odločali 29. maja, le tri dni po evropskih volitvah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije