VISOKA STAROST

Stoletna Amalija še danes bere Slovenske novice!

Nekaj dni pred jubilejem je Amalija Mohorčič sadila krompir in rezala v vinogradu.
Fotografija: Glavna organizatorja žurke stoletja FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Glavna organizatorja žurke stoletja FOTO: Drago Perko

SLOVENSKA VAS – V Sloveniji jih ni veliko, ki dočakajo 100 let. Še manj je takih, ki bi bili pri takem jubileju tako kleni, čili in zdravi. Amalija Mohorčič iz Slovenske vasi je minule dni stopila v svoje drugo stoletje, v Slovenski vasi ob hrvaški meji pri Brežicah pa je bilo v ponedeljek slovesno, da že dolgo ne tako. Čas se je ustavil, ponedeljek je bil rezerviran za slavje. Vaščani in vaščanke, blizu 100 duš, uradno pa 93, so se zbrali ob štirih popoldne, potem pa v špalirju odšli do hiše, kjer biva Amalija. Čakala jih je pred vrati, predsednik krajevne skupnosti Bogdan Polovšek ji je čestital in izročil šopek, potem pa so jo krajani vzeli in povabili medse. »Imamo vsi kozarce, da bo gospa nazdravila?« je bilo slišati. Čaša je bila v hipu do polovičke napolnjena, zadonela je harmonika.
Sprevod za Amalijo FOTO: Drago Perko
Sprevod za Amalijo FOTO: Drago Perko

Pa smo nazdravili, z nami pa Amalija, ki je kljub letom še kako zgovorna. »Dobro mi je, nič mi ni hudega. Veselila sem se tega dne. Lepo je,« nam je povedala. Rada tudi poje, najbolj ji je pri srcu pesem Ko so fantje proti vasi šli. Tudi bere, najpogosteje prav Slovenske novice, na kar smo še posebno ponosni in ji tudi mi želimo vse najboljše! Vse življenje je rada delala, še danes prime za orodje ali pa ji ga na njivo dostavi sin Slavko. »Prejšnji teden sem obrezala vinograd,« je povedala, ena od sosed pa je dodala, da je sama posadila tudi krompir.

Speče izvrstno potico

»Trdo delati, malo jesti, zmerno piti in dober s sosedi biti,« pa je razkrila recept, kako ji je bilo dočakati 100 let. Rodila se je v vasi Ponikve, omožila pa se je v Slovensko vas. Prvi mož Jože je padel v drugi svetovni vojni, potem se je poročila še drugič, za roko jo je zaprosil Jožetov brat Franci, ki je ostal na kmetiji. V službo ni hodila, ves čas je delala na kmetiji, na polje pa se je do 95. leta vozila kar s kolesom. »Potem pa so ji začeli nagajati sklepi,« v smehu doda Rajka Križanec, še ena od teh, ki spoštujejo in cenijo Amalijo. »Ne vem, ali veste – Amalija v leksikonu imen pomeni pridna in delavna,« nam postreže Rajka z zanimivostjo. Pohvali se, upravičeno je ponosna, da ji je Amalija lani za rojstni dan spekla izvrstno orehovo potico.
Slavje se je nadaljevalo ob pijači in jedači. FOTO: Drago Perko
Slavje se je nadaljevalo ob pijači in jedači. FOTO: Drago Perko

»Pa še tole je prav, da veste: lani je za rojstni dan vse skuhala in spekla ter povabila svoje najbližje. Ko je končala, je rekla, da če sem naredila in zmogla to ter dočakala 99, bom pa tudi 100!« In hvala bogu tudi je! Čeprav so ji ponagajale ledvice in salmonela, a je premagala tudi to. Slavje se je po uri in pol preselilo v krajevno skupnost Jesenice, kjer so v kulturnem domu jedli, pili in se veselili pozno v noč. »Spoštovane vaščanke in vaščani, hvala v mojem imenu in imenu mame in sestre Marije. To je neopisljivo, srečni in ponosni smo. Veseli smo. Vsa vas je stopila skupaj, to se redko zgodi,« je bil vidno ganjen sin Slavko, ki je star 68 let. Slavja sta se udeležili tudi vnukinji Bernarda in Štefica. Amalija, kave ne pije, rada pa zvrne kak špricar, na zdravje kličemo tudi iz Ljubljane! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije