ŠTEVILO OKUŽB

Kacin: Inšpektorji poostreno nad mlade (VIDEO)

Ob torkovih testiranjih 36 pozitivnih.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Dejan Javornik

V torek so epidemiologi testirali 1.349 ljudi in potrdili 36 novih okužb. Po podatkih covid 19 sledilnika se v bolnišnici zaradi virusa zdravi 20 ljudi, nihče ne potrebuje intenzivne nege, enega bolnika so odpustili. Smrti niso zabeležili. Trenutno je v Sloveniji aktivno okuženih 419 ljudi, skupno število pa se je povzpelo na 2.722.

V občinah Ljubljana, Grosuplje in Šentjur imajo po tri nove okužbe, na Bledu, v Velikih Laščah in Kopru po dve, po eno pa v Piranu, Novi Gorici, Brezovici, Komendi, Kamniku, Ljubnem, Žalcu, Celju, Šmarju pri Jelšah, Sevnici, Brežicah, Lendavi, Veliki Polani, Murski Soboti, Gradu, Radljah ob Dravi in Dravogradu.

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci povedal, da je bila kar tretjina novih okužb odkrita pri tistih, ki so že imeli odrejeno karanteno, kar po njegovih besedah daje upanje in potrditev, da je bila odločitev vlade prava. Kacin je še povedal, da v teh dneh inšpekcija izvaja poostrene nadzore karantenskih odločb, še posebej mlajših oseb.
 

Priprave na novo šolsko leto


Do začetka novega šolskega leta nas loči manj kot teden dni. Po Kacinovih besedah je cilj letošnjega šolskega leta, da ostanemo zdravi in se osredotočimo na preprečevanje širjenja okužbe. Učence, starše in dijake ob tem poziva, naj pozorno spremljajo svoje zdravstveno stanje, da so pozorni in odzivni na znake okužbe. V primeru bolezenskih znakov je treba čim prej obvestiti zdravnike, učitelje in ravnatelje, da bodo pravočasno ukrepali. »Le z odgovornim ravnanjem bomo lahko preprečili širjenje med šolskimi klopmi in zunaj njih.«

Namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na Nijz Nuška Čakš Jager je povedala, da so bila priporočila usklajena s številnimi institucijami. V javnosti je bilo namreč veliko pomislekov o navodilih za izvajanje pouka. »Zavedamo se, da je izjemno težko pripraviti praktična navodila, da bo vsem vse jasno in popolnoma izvedljivo. Vsaka situacija je specifična.« Dodala je, da je odgovornost na vsakem posamezniku in starših, da na tem področju nekaj naredijo.

Karantena obrodila sadove


Slovenija je po podatkih Nijz v samem vrhu Evrope po številu opravljenih testov. Opažajo, da v zadnjem času prevladujejo okužbe pri mladih. Iz tujine je bilo v zadnjih tednih (od 1. junija) vnesenih več kot 390 primerov. V zadnjem času porast okužb beležijo tako v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Rast okužb zaznavajo tudi v Grčiji, ki je v zadnjih dneh postala priljubljena počitniška destinacija pri številnih Slovencih. 

»Delež tistih, ki jih damo v karanteno in potem dejansko tudi zbolijo, je vedno večji. Zdaj dosegamo skoraj 10 odstotkov,« je dejala in dodala, da je karantena izjemno pomembna pri obvladovanju in širjenje okužb. 

Karantena ali samoizolacija?


Čakš Jagrova je še razložila razliko med samoizolacijo in karanteno. Pravi, da je samoizolacija predvidena za tiste, pri katerih je bila potrjena okužba, ki imajo ali nimajo simptomov. Za njih skrbi lečeči zdravnik. »Karantena pa se že iz zgodovine pojavlja kot izjemno pomemben ukrep. To je osamitev zdrave osebe, ki je bila v nekem rizičnem stiku. V času inkubacije osebo zadržimo v karanteni, da bi zajezili morebitno širjenje okužbe.«

Predstavnica Nijz je še komentirala primer iz tujine, kjer naj bi že drugič pri neki osebi potrdili okužbo z novim koronavirusom. »Vem, da je bilo objavljeno neko raziskovanje. Pri nas tega nismo zaznali. Mislim, da je virus v taki stopnji, da bomo še nekaj časa potrebovali, da bomo takšne trditve potrdili,« je še dejala.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije