PROTEST PRED PARLAMENTOM

Čez tisoč gasilcev pred vlado: prižgali so dimno bombo in vse zadimili (VIDEO)

Poklicni gasilci so prišli izrazit svoje nezadovoljstvo pred parlament in poslopje vlade.
Fotografija: Protest poklicnih gasilcev. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Protest poklicnih gasilcev. FOTO: Črt Piksi

Poklicni gasilci so danes pred poslopjem vlade pripravili protestni shod. Zahtevajo odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje svojega dela. Najprej so se zbrali na Trgu republike nasproti parlamenta, protest z nagovori v Gregorčičevi ulici se je začel ob 11. uri.

V sindikatu poklicnega gasilstva pričakujejo, da se gasilce uvrsti v primerne plačne razrede, da se odpravijo plačna nesorazmerja in se jih obravnava enako kot nekatere druge skupine.

Po dvigu plač nekaterim drugim skupinam v javnem sektorju so na vlado naslovil zahtevo, da se poklicnim gasilcem plače dvignejo za osem plačnih razredov. A na vladni strani doslej za to ni bilo pripravljenosti, še dodatno pa so njihovo nezadovoljstvo okrepila vladna izhodišča za reformo v javnem sektorju.

Kot je prejšnji teden pojasnil generalni sekretar sindikata David Švarc, je zanje še posebno sporen vladni predlog v delu, ko gre za odpravo plačnih nesorazmerij. Ta je namreč predvidena v obdobju od 1. januarja 2024 do 30. junija 2026, kar pomeni, da bi morali gasilci čakati na odpravo plačnih nesorazmerij, ob tem da bi bila po vladnem predlogu vsa napredovanja zamrznjena.

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi

V Sloveniji je dobrih 1000 poklicnih gasilcev, v 14 javnih poklicnih gasilskih enotah dobrih 800.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije