STAVKA V PONEDELJEK BO

Stavkovni odbor na RTV: Generalni direktor dan pred stavko znova manipulira in zavaja

Javnost bo v informativnih oddajah obveščena o zakonsko določenih drugih informacijah tistega dne, ki zavezujejo javni servis.
Fotografija: Andrej Grah Whatmough. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Andrej Grah Whatmough. FOTO: Voranc Vogel

Novinarska stavka na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) se bo v ponedeljek nadaljevala po predvidenem scenariju, so sporočili iz stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS. V predlogu stavkovnega sporazuma generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in pozivu k preklicu stavke vidijo ponudbo vzemi ali pusti ter nov poskus preprečitve stavke.

Preberite še: 

image_alt
Razmere na RTV se ne umirjajo: to pa vodstvo sporoča gledalcem

Grah Whatmough je stavkovnemu odboru oziroma Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS pred ponedeljkovo stavko poslal predlog stavkovnega sporazuma in za preprečitev »nepopravljive programske škode« in »nadaljnjega načenjanja ugleda javnega medija« pozval k podpisu in preklicu stavke, so danes sporočili iz RTVS. Rok za podpis je do ponedeljka ob 10. uri, vodstvo pravi, da s predlogom sporazuma odgovarjajo na vse stavkovne zahteve.

Stavkovni odbor v odzivu pravi, da generalni direktor »dan pred stavko znova manipulira in zavaja javnost prek sporočila za javnost«.

Kot spominjajo, je bila stavka novinarskih sindikatov RTVS uradno napovedana 13. maja, pogajanja z vodstvom so se začela 3. junija, in to na podlagi poslovnika, ki je bil podpisan 27. maja. Na zadnji, tretji pogajalski seji, 14. junija, je bil po navedbah stavkovnega odbora dosežen dogovor, da se strani spet sestaneta 21. junija, vendar je Grah Whatmough pogajanja javno preklical, ne da bi o tem uradno obvestil sindikalno pogajalsko skupino.

FOTO: Rtvslo
FOTO: Rtvslo

»Z namenom, da bi preklicali že organizirano stavko, napovedano za 20. junija, pa je na napačnega naslovnika poslal predlog sporazuma razreševanja stavkovnih zahtev z ultimatom, da se ga podpiše na stavkovni dan pred 10. uro,« je zapisano v odzivu.

Kot navajajo v stavkovnem odboru, so bile v dosedanjih treh pogajalskih krogih rešitve za nekatere stavkovne zahteve dogovorjene, a ne vse, posebej pa ne bistvene in ključne za uspešen zaključek stavke. V poglavju o uredniški avtonomiji je generalni direktor tako, kot izpostavljajo, izpustil sindikalno zahtevo po obravnavi odgovornosti odgovorne urednice televizijskega informativnega programa Jadranke Rebernik zaradi neizpolnjevanja delovnih nalog in programske škode, ki jo s tem povzroča.

Preberite tudi

image_alt
Kaos na nacionalki: vodstvo bi ukinjalo dopisništva in krepilo oddajo Panorama

Ob tem na strani stavkajočih opozarjajo, da novinarska stavka kljub pogajanjem ni bila prekinjena, saj za to ni bilo nobenega razloga. Ves čas pa poskuša generalni direktor, kot navajajo, prek sporočil za javnost »diskreditirati in preprečiti novinarsko stavko, tudi z neutemeljenimi trditvami, da je nezakonita«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije