MESTA

Stara Vrhnika je bila mali Pariz

Naselje od dva kilometra oddaljenega občinskega središča Vrhnike ločita griča Tičnica in Sv. Trojica.
Fotografija: Nekdanjih slamnatih streh že dolgo ni več. Foto: Boris Dolničar
Odpri galerijo
Nekdanjih slamnatih streh že dolgo ni več. Foto: Boris Dolničar

Po zadnjih podatkih statističnega urada živi v vasi Stara Vrhnika 744 prebivalcev, pred slabimi sto leti, ko je vrhniški fotograf Ivan Tišler izdelal to razgledniško fotografijo, pa jih je bilo 460. Poleg s kmetovanjem so si nekateri denar služili tudi s furmanstvom in s parizarji, težkimi vozovi s širokimi platišči, najpogosteje prevažali les, opeko, gramoz, pivo. Zaradi številnosti teh težkih vozov se je naselja oprijelo ime mali Pariz.

Jedro razloženega naselja po prvi svetovni vojni
Jedro razloženega naselja po prvi svetovni vojni

»Fotograf je na zgornji sliki upodobil središče vasi s strnjenimi hišami na obeh straneh ceste in kapelico Kristusa križanega iz leta 1867 v sredini, ki je bila nedavno obnovljena. Prva hiša na levi strani je Kirnova kmetija, ki so jo pozneje obnovili in dvignili za nadstropje, zdaj pa združuje tri stanovanja; v njej je živel tudi avtomehanik Matevž Podgornik, ki je bil lastnik prvega avtomobila v vasi. V naslednji, Žaklovi hiši sta Ignacij in Minka Debevc poleg kmetije imela še gostilno Pri Nacetu in trgovino z živili in tobakom, po drugi svetovni vojni pa je bila s presledkom v njej do 1997. le še trgovina. Petrčkovo, pozneje Zofkno hišo desno od kapelice je kupil in 1913. za nadstropje dvignil Tomaž Grom, ki je po vojni v njej odprl trgovino in je ob nastanku fotografije 1921. imel že pet hčera, od katerih štiri stojijo pri kapelici, on z ženo Frančiško pa sloni na oknu; zdaj v njej živi njegova pravnukinja Darja z družino.

Jedro razloženega naselja po prvi svetovni vojni
Jedro razloženega naselja po prvi svetovni vojni

V zadnji, Pogoznikovi hiši z arkadnim obokom sta živela Jože in Marija Umek in redila plemenske krave molznice, zadnja leta pa je njun vnuk Aleš z ženo Dorotejo kmetijo usmeril v sonaravno kmetovanje in gozdarstvo,« opiše hiše z razglednice rodoslovka in krajevna zgodovinarka Ema Goričan, s katero sva se nato povzpela na zvonik podružnične cerkve sv. Lenarta iz 16. stoletja, da sva naredila še spodnji posnetek.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije