OSMRTNICE

Sporočila za duše pokojnih

Pred dnevi je umrla najstarejša Gorenjka Kristina Tarman iz Podmežakle. Obsežnih osmrtnic je bil deležen tudi kulturni in politični ustvarjalec Rudi Šeligo.
Fotografija: Zapis iz žalne knjige Jožetu Lombarju
Odpri galerijo
Zapis iz žalne knjige Jožetu Lombarju

JESENICE – Prvi november je dan spomina na mrtve in v teh dneh se nas še posebno dotaknejo osmrtnice in besede slovesa.
Po zapisu v Novicah dr. Janeza Bleiweisa je 3. grudna 1846. na Koroški Beli umrl najstarejši moški na Kranjskem, 109-letni Jože Kenda. Pred dnevi pa smo lahko prebrali, da je umrla najstarejša Gorenjka, Kristina Tarman iz Podmežakle na Jesenicah. Enako število let kot Jože bi dopolnila 16. decembra. Za Kristino je skrbel sin Oton, eden od petih otrok. Dolenjka po rodu je bila vse življenje gospodinja, zelo skrbna, le redko bolna in rada lepo oblečena.

Nedavno tega so se poslovili od velikega dobrotnika Vincenca Drakslerja. FOTO: STANISLAV JESENOVEC
Nedavno tega so se poslovili od velikega dobrotnika Vincenca Drakslerja. FOTO: STANISLAV JESENOVEC

Iz nekaj sto shranjenih osmrtnic in nekrologov ter različnih revij smo lahko razbrali, da so v zadnjih dneh oktobra v preteklih letih umrli plesni sodnik in učitelj Tomaž Ambrož, izjemni Jože Lombar, profesorica nemškega in angleškega jezika Meta Konšantin Kumer iz Škofje Loke, primorska partizanka in partizanska učiteljica Nada Herman, Vasja Popit ter France Čufar iz Železnikov. Ob prvi obletnici smrti slednjega je v Železnikih nastopilo več kot sto njegovih glasbenih prijateljev in soustvarjalcev. Ob naštetih velja zapisati še izjemnega dobrotnika in častnega občana MO Kranj Vincenca Drakslerja, po katerem bi vsekakor veljalo poimenovati eno osrednjih prometnic Kranja, ustanovitelja Male Groharjeve kolonije v Škofji Loki Alojzija Malovrha in Katjo Zorc de Kobi.

Sklop grobnic na pokopališču Pašinac
Sklop grobnic na pokopališču Pašinac

Obsežnih osmrtnic je bil iz Gorenjske deležen tudi vsestranski kulturni in politični ustvarjalec Rudi Šeligo. Na politika, ekonomista, prvega guvernerja Banke Slovenije Cvetka Kobala - Florjana iz Škofje Loke pa je opozorilo največ osmrtnic različnih velikosti v Delu.


Devetnajstega oktobra je bila 70. obletnica smrti enega največjih Slovencev prve polovice prejšnjega stoletja dr. Rudolfa Andrejke. Njegov oče Jernej Andrejka pl. Livnogradski je bil med oficirji, ki so z avstro-ogrsko vojsko pred 140 leti osvajali Bosno in Hercegovino in je to popisal v izjemni knjigi Slovenski fantje v BiH 1878.
 

Celostranske osmrtnice


Za naše pojmovanje je presenetljivo veliko osmrtnic v obsežnem bošnjaškem Dnevnem Avazu. V desetih dneh našega bivanja v BiH smo na 71 straneh časopisa velikosti Slovenskih novic našteli kar 816 sporočil, povezanih z umrlimi. Številka ne ponazarja velikosti, saj se tudi v tem dnevniku ponavljajo minimalne objave z barvnim portretom in kratkim sporočilom. Obilo je osmrtnic ali spominskih zapisov, ki po širini segajo prek vsega časopisa, z le po nekaj vrstami besedila ali pa bogatimi zapisi. Kar pogoste so tudi celostranske osmrtnice.


Znatnega dela besedila niti ne razumemo, saj je povzet po Kur`anu oziroma je v muslimanskem verskem jeziku. Zanimivo je, da prevladujejo osebne osmrtnice, zahvale, spominska besedila. V njem so se v tem času poklonili umrli igralki Mileni Dravić. Tri uradne institucije in združenja so se spomnili tudi 15. obletnice smrti Alije Izetbegovića. S portretom in le enkrat z navedbo, da je mladi doktor, je največkrat objavljen Alden (Dževad) Salispahić. Kar 25-krat je bilo z vsemi velikostmi sporočil objavljeno, da je umrl športni strokovnjak za karate in sodelujoči s številnimi društvi ter organizacijami in v Olimpijskem komiteju BiH, dr. Saud Ćupina.

Zapis iz žalne knjige Jožetu Lombarju
Zapis iz žalne knjige Jožetu Lombarju

Pred dnevom, ko se spominjamo pokojnih, pritegnimo spoznanju mag. Jurija Kumra iz Hotavelj: Zakaj staršev nisem pogosteje povprašal o tem in onem? 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije