RDEČI ALARM

Spet poplave in za jajce debela toča

Na Obali voda vdrla tudi v stanovanja, v Kopru v gasilca udarila strela. Strah bo prisoten še danes, saj so za določene dele napovedani nalivi.
Fotografija: Bilo je nekaj škode. FOTO: Martin Vidmar/neurje.si
Odpri galerijo
Bilo je nekaj škode. FOTO: Martin Vidmar/neurje.si

Včeraj je bil po tritedenskem zatišju spet tisti dan, ko so prebivalci dobršnega dela Slovenije s strahom pričakovali hudo uro. Napovedi vremenoslovcev in hidrologov niso bile nič kaj obetavne, zlasti zato, ker se je velika količina padavin pričakovala ravno tam, kjer je že v začetku avgusta narava dobesedno pobesnela. Ker je podoba pokrajine marsikje povsem spremenjena, si ni nihče upal napovedati, kako se bo voda ob veliki količini razlivala in spet ogrožala tako imetje kot prebivalstvo. Hidrolog Janez Polajnar je bil glede tega jasen: »Ne vemo, kako bo voda odtekala, tega ta trenutek ne znamo oceniti.«

Rdeči alarm

Agencija za okolje (Arso) je zato zaradi možnih krajevnih neurij z dolgotrajnimi nalivi oranžno opozorilo spremenila v tisto najhujše, rdeče, ki je veljalo za severni in zahodni del države. Za preostala območja ostaja v veljavi oranžno vremensko opozorilo. »Nalivi bodo vztrajali do srede, narastejo lahko predvsem pritoki večjih rek,« so med drugim zapisali.

Takole je nevihta iz Italije prihajala v naše kraje. FOTO: Arso/Zajem zaslona
Takole je nevihta iz Italije prihajala v naše kraje. FOTO: Arso/Zajem zaslona
Skoraj vsa Slovenija je bila obarvana rdeče. FOTO: Arso/Zajem zaslona
Skoraj vsa Slovenija je bila obarvana rdeče. FOTO: Arso/Zajem zaslona

Nevihta je tako včeraj okoli poldneva prešla slovensko Obalo in nadaljevala pot proti Goriški in Gorenjski, so zapisali na portalu neurje.si. »V Ajdovščini je padala toča v velikosti jajca,« so sporočili z omenjenega portala. Iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko so sporočili, da je bila toča na širšem območju Ajdovščine sicer kratkotrajna, a kar velika, povzročila pa je tudi nekaj škode, predvsem na osebnih vozilih, pa tudi nekaterih strehah. Poškodovanih je več dreves.

Gasilsko intervencijo so potrebovali tudi občani Tolmina, Nove Gorice, Zagorja ob Savi, Laškega, Velenja in Celja. V Desklah v občini Kanal ob Soči je hudourniška voda ogrožala nekaj stanovanjskih objektov, zato so se skupaj z gasilci že začeli pripravljati na ukrepanje.

Oživljali so ga

Pestro je bilo tudi na Obali, kjer so ponekod poročali o izpadu elektrike. V Luki Koper je v moškega, po naših podatkih gasilca, udarila strela. Kakšne so poškodbe, ni znano, je bilo pa oživljanje na kraju dogodka uspešno, smo še izvedeli. Morje je med drugim prelilo izolski Veliki trg. Zaradi dežja je bilo na koprskem Prešernovem trgu 30 centimetrov vode. Veter je na širšem območju lomil veje in premikal predmete. V Šmarjah pri Kopru je veter odnesel del strehe šolske stavbe. Na omenjenih območjih je padala toča, a zaradi nje škode ni bilo.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je vse prebivalce na ranljivih območjih znova opozoril, naj spremljajo dogajanje, radarsko sliko in se pravočasno umaknejo. »Pozornost tudi na drugih predelih ne bo odveč,« je še poudaril.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije