DOM STAREJŠIH TREBNJE

Direktorica DSO Trebnje po šokantnem razkritju: Vseh se nas je globoko dotaknilo in prizadelo

Dijakinja starejšo stanovalko vlekla za nos in lase, pred stanovalcem v invalidskem vozičku posmehljivo plesala.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images

Dijakinja naj bi, medtem ko je študentsko delo opravljala v enem od socialnovarstvenih zavodov, fizično obračunala s starejšo stanovalko. Nekdo je to posnel in posnetek poslal na ministrstvo za solidarno prihodnost, posnetek pa je zakrožil tudi na družbenih omrežjih. Dijakinja je starejšo stanovalko vlekla za nos in lase, pred stanovalcem v invalidskem vozičku pa posmehljivo plesala. Svoje početje je snemala in objavljala na družbenih omrežjih. Po prejemu anonimnega sporočila o posnetku nasilja, pa so v domu starejših občanov to sporočilo posredovali policiji,

Žrtev so zaščitili

V zvezi s tem se je oglasil tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Minister za solidarno prihodnost je tako vsakršno nasilje označil za nedopustno in ga najostreje obsodil. Takoj ko so bili obveščeni o dogodku, so kontaktirali socialnovarstveni zavod, kjer se je incident zgodil. Zavod je žrtev napada zaščitil in sprožili postopke na policiji, je pojasnil minister Maljevac. Podatkov, da bi žrtev utrpela hujše poškodbe, ni.

»Zagotavljamo, da bomo sprožili vse ustrezne postopke in ukrepali v skladu z zakonom o delovnih razmerjih. Delodajalec bo nemudoma ukrepal, da bo preprečil škodljivo ravnanje. Varovali bomo vse temeljne pravice človekovega dostojanstva ter zagotovili enake človekove pravice in temeljne svoboščine,« so v odgovoru ministrstvu navedli v zavodu. Maljevac je prepričan, da bo zavod izvedel tudi interni nadzor, ostali organi pa bodo ravnali skladno s svojimi pooblastili.

image_alt
Žrtve se sramujejo

Direktorica DSO Trebnje pretresena

Kot so poročali v oddaji 24 ur zvečer, je bil DSO Trebnje o dogajanju prek anonimnega sporočila seznanjen že 1. septembra. Takrat so želeli neznanci vodstvo zavoda z domnevnimi posnetki nasilja nad stanovalci izsiljevati. »Na podlagi nenavadnih elektronskih sporočil, z vsebino, ki je nakazovala na izsiljevanje, smo se nemudoma obrnili na policijsko postajo Trebnje in jim zadevo predali v reševanje,« je povedala direktorica zavoda Petra Kušar Stojakovič, ki je pretresena nad dogajanjem.

image_alt
Na nasilje dijakinje nad starejšo stanovalko se je odzval tudi predsednik vlade: to je njegovo sporočilo

»V našem domu smo bili nad situacijo zaprepadeni in resnično močno pretreseni. Vseh se nas je globoko dotaknilo in nas prizadelo,« je povedala. Nemudoma je bil vzpostavljen tudi izredni notranji nadzor. »Preučujemo celotno situacijo, kdo je še bil vpleten in kdo je sodeloval pri tej neprimerni in neljubi situaciji,« je še povedala. Pravi, da gre za osamljen primer, ki ga obsojajo in da se doma oskrbovanci počutijo dobro.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije