NOSTALGIJA

Slovenskim študentom plačujejo še v tolarjih?

Slovenija že 12 let kot plačilno sredstvo uporablja evro.
Fotografija: Se še spomnite tolarjev? FOTO: Damjan Žibert
Odpri galerijo
Se še spomnite tolarjev? FOTO: Damjan Žibert

LJUBLJANA – Slovenci smo se že povsem navadili na skupno evropsko denarno valuto evro, a nekaterim se očitno še vedno kolca po prejšnji valuti. Še 12 let po uvedbi evra se fundacija Študentske organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) imenuje Študentski tolar.

»Fundacija Študentski tolar je bila formalno ustanovljena leta 2006, ko smo za dokončno ustanovitev prejeli tudi soglasje ministrstva, pristojnega za socialo. V še neformalni zasnovi pa smo kot kontinuiran humanitarni program, namenjen študentom, pričeli znotraj organizacijskih oblik ŠOU v Ljubljani že v letu 2004, ko je naš ustanovitelj – ŠOU v Ljubljani – tudi izvedel ustanovno sejo ustanove in pri pristojnih državnih organih vložil vlogo za našo ustanovitev. Takratni predstavniki študentov 30 visokošolskih in višješolskih zavodov so v okviru Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani kot zakonodajnega organa vseh študentov ŠOU v Ljubljani na svoji seji ob sprejemu akta o ustanovitvi naše fundacije med drugim izbrali ime ustanove, ki se uporablja še danes. Kljub kasnejši menjavi valute, ki se uporablja v Republiki Sloveniji, ni naš ustanovitelj ŠOU v Ljubljani nikoli sprožil razprave o menjavi imena, potrebe po tem pa nismo začutili v Fundaciji Študentski tolar niti sami oz. nas na slednjo ni nikoli opozoril niti kateri od naših uporabnikov ali širše študentske javnosti, ki je seznanjena z našim delom. V Fundaciji Študentski tolar nismo začutili potrebe po menjavi svojega imena tudi iz razloga, da je naša humanitarna dejavnost prepoznana po svojem imenu, ki je vpeljan tudi v naš znak. Kot predsednik Fundacije Študentski tolar, ustanove ŠOU v Ljubljani, pa sem poleg zapisanega še tudi mnenja, da imena kar tako povprek ni smiselno menjavati, saj je ime vedno tudi del identitete nekoga, pa tudi zgodovine,« je razlog, da so ohranili tolar v imenu pojasnil Damjan Vinko, predsednik Fundacije Študentski tolar.


 

Ne pomagajo le z denarnimi injekcijami

Vinko je še poudaril, da je bila fundacija ustanovljena z namenom, da »z dodeljevanjem pomoči socialno ogroženim študentom po svojih najboljših močeh prispeva k sistemskemu reševanju trenutnih in splošnih socialnih stisk študentov ter prispeva k vzpostavitvi enakih možnosti pri dostopnosti visokošolskega in višješolskega izobraževanja študentom ŠOU v Ljubljani«. Dodaja, da je njihov glavni program resda dodeljevanje denarnih pomoči študentom v stiski, a jim podeljujejo tudi subvencionirane tečaje (npr. preko 30 različnih jezikovnih tečajev, računalniški tečaji, tečaj slovenskega znakovnega jezika, retorika, desetprstno slepo tipkanje, tečaj samozavesti) in športne vadbe, brezplačno lektoriranje zaključnih študijskih del, psihosocialno svetovanje in rabljene računalnike. Leta 2018 so denarno pomoč podelili 196 študentom, v programe subvencioniranih tečajev pa vključili 171 študentov in 230 v preostale programe.
 

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije