ZASTAVA V VESOLJU

Slovenska zastava iz vesolja romala k predsedniku

Ameriški astronavt, ki je iz vesolja fotografiral Bled, obiskal predsednika Boruta Pahorja.
Fotografija: Randy Bresnik na obisku. FOTO: Nebojša Tejić, STA
Odpri galerijo
Randy Bresnik na obisku. FOTO: Nebojša Tejić, STA

LJUBLJANA – Slovenski predsednik Borut Pahor je sprejel ameriškega astronavta slovenskih korenin Randyja Bresnika in njegovo družino.

Astronavt Bresnik se je predsedniku Pahorju zahvalil za sprejem in mu predstavil svojo življenjsko pot, ki ga je kot astronavta ameriške vesoljske agencije Nasa že dvakrat vodila na mednarodno vesoljsko misijo. Orisal je začetke svoje kariere pri Nasi, ko je imel srečo in neponovljivo čast, da je prvi dan službe spoznal Neila Armstronga, človeka, ki je prvi stopil na Luno.

Predsednik republike in Bresnik sta spregovorila o gostovih izkušnjah v vesolju in izmenjala stališča o znanstvenih prebojih v zadnjih nekaj letih, ki lahko tudi zaradi sodelovanja zasebnega in državnega sektorja po mnenju Bresnika do leta 2030 pripeljejo do prve misije na Mars oziroma pošljejo tja prvega človeka.

Randy Bresnik je Pahorju podaril plaketo s slovensko zastavo, ki je bila v vesolju. FOTO: Nebojša Tejić, STA
Randy Bresnik je Pahorju podaril plaketo s slovensko zastavo, ki je bila v vesolju. FOTO: Nebojša Tejić, STA

Plaketa iz vesolja

Ob tej priložnosti je Bresnik slovenskemu predsedniku podaril plaketo s slovensko zastavo, ki jo je imel na lanski misiji s seboj v vesolju, predsednik Pahor pa mu je poklonil Kogojevo ptico hvaležnosti v spomin na današnji obisk.

Bresnik je na poletu v vesolje fotografiral tudi Bled ter fotografijo objavil na twitterju. Randy Komrade Bresnik je bil v astronavtsko ekipo ameriške vesoljske agencije Nasa sprejet leta 2004, doslej pa je bil na dveh misijah na Mednarodni vesoljski postaji: leta 2009 in 2017. Z ekspedicije 52/53, ko je v vesolju preživel 139 dni, se je vrnil decembra lani. Rodil se je leta 1967 v Fort Knoxu v Kentuckyju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije