REZERVA

Slovenska vojska krepi vrste: državljani navdušeno kličejo

Na obrambnem ministrstvu so prvič doslej objavili javni poziv za vpis v pogodbeno rezervo Slovenske vojske.
Fotografija: Slovenska vojska trenutno šteje 660 vojakov rezervne sestave. V tednu dni od poziva je vlogo za rezervnega pripadnika oddalo 211 državljanov. FOTO: Slovenska vojska
Odpri galerijo
Slovenska vojska trenutno šteje 660 vojakov rezervne sestave. V tednu dni od poziva je vlogo za rezervnega pripadnika oddalo 211 državljanov. FOTO: Slovenska vojska

V zadnjem tednu se je mnogo ljudi obrnilo na Slovensko vojsko (SV) z vprašanjem, kako postati prostovoljni vojak. Povod za to je bilo tudi obvestilo na spletnih omrežjih, v katerem ljudi, stare med 18 in 55 let pozivajo na začasno opravljanje vojaške službe v rezervni sestavi vojske. Zdaj je vlada (oziroma ministrstvo za obrambo) javnost prvič pozvala na način 'pridite k nam' in nad odzivom so presenečeni.
 
Kakšen je bil odziv potencialnih prostovoljcev na poziv?

»Od objavljenega povabila smo v enem tednu do danes na brezplačno številko prejeli 299 klicev, od tega pa 211 prijav, ki so bile že posredovane v uprave za obrambo v nadaljnjo obravnavo, torej ugotavljanje izpolnjevanja pogojev, s tem pa se je začel selekcijski postopek za kandidate,« so nam povedali na ministrstvu za obrambo.

Državljani zanima predvsem, kakšni so pogoji vključevanja in kaj bi delali. »Večini predstavimo pogoje, postopke, denarne prejemke, potek usposabljanja in opravljanja vojaške službe v miru ter odnose in sodelovanje z delodajalci. V kratkem pogovoru jih vprašamo, ali izpolnjujejo pogoje, torej ugotavljamo izpolnjevanje splošnih pogojev (starost, vojaška usposobljenost, zdravje in nekaznovanost), ter tiste, ki izpolnjujejo pogoje, napotimo, da se elektronsko prijavijo.«

Oseba, ki opravlja vojaško službo, mora izpolnjevati splošne in posebne zdravstvene pogoje, torej da je telesno in duševno zdrava, brez težjih kroničnih obolenj in stanj, nima težjih govornih napak, praviloma ni manjša od 160 cm, njena telesna masa praviloma ne odstopa 30 odstotkov od idealne telesne mase, izračunane po Lorenzu, in ima povprečne intelektualne sposobnosti.

Ste nad odzivom presenečeni? 
   
»Z odzivom državljanov na povabilo za dopolnjevanje struktur SV smo zelo zadovoljni. Glede na prijave kaže, da sicer del kandidatov ne izpolnjuje vseh pogojev za vstop v stalno in rezervno sestavo SV, hkrati pa bodo morali kandidati skozi selekcijski postopek zadostiti vsem pogojem za vključitev v SV kot do zdaj.«



Rezervna sestava vojske iz državljanov, ki sklenejo pogodbo o službi v rezervni sestavi, v Sloveniji obstaja vse od poklicne vojske. Trenutno je v pogodbeni rezervi 660 vojakov, kar je devet odstotkov celotne sestave vojske, v stalni sestavi pa je 6353 poklicnih vojakov.

Koliko prostovoljcev bi lahko v kratkem sprejeli in kdaj bi začeli delo?

Število novih prostovoljcev trenutno ni omejeno. V skladu s kadrovskim načrtom SV je za letos mogoča popolnitev do 620 pripadnikov pogodbene rezerve. Delo oziroma pogodbeno opravljanje vojaške službe v rezervni sestavi bi lahko začeli po končanem selekcijskem postopku in podpisu pogodbe.
 
Kaj bo njihova poglavitna naloga?

Njihovi nalogi bosta predvsem pomoč in nadomeščanje kadrovskih zmogljivosti stalne sestave pri opravljanju nalog Slovenske vojske. Pogodbena rezerva v začetku opravlja predvsem dela kot so varovanje objektov, dežurstvo. O tem, da bi morebiti varovali mejo, so z ministrstva zanikali, saj da je to težko delo, ki zahteva dodatna usposabljanja tudi že poklicnih vojakov. V primeru ukaza, a bi rezervisti lahko opravljali delo civilne zaščite, kot je denimo razdeljevanje hrane po gospodinjstvih in podobno.
 
Bo potrebno urjenje v vojašnici?

Za tiste nove pripadnike pogodbene rezerve, ki nimajo odsluženega vojaškega roka oziroma vojaške evidenčne dolžnosti, bo organizirano 14-tedensko usposabljanje.

Ustrezna starost je od 18 do 45 let za vojake, podčastnike in nižje vojaške uslužbence z odsluženim vojaškim rokom, od 18 do 55 let za častnike in višje vojaške uslužbence z odsluženim vojaškim rokom ter od 18 do 35 let za kandidate brez odsluženega vojaškega roka. Pogodbo o opravljanju vojaške službe v rezervni sestavi SV bodo sklenili za najmanj pet let in jo lahko tudi podaljšajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije