Slovenska virologinja: Testiramo 24 ur na dan, a virus bi lahko obstal med ljudmi

Virologinji dr. Tatjani Avšič Županc je s sodelavci kot prvi na svetu uspelo dokazati povezavo med virusom zika in mikrocefalijo.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Slovenija še vedno sodi v vrh držav po številu izvedenih testiranj. Kot je v rubriki Fokus v informativni oddaji 24ur povedala virologinja dr. Tatjana Avšič Županc z inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete, na inštitutu izvedejo približno 600 testiranj na dan, dela se po 24 ur na dan.

»Imamo tri izmene, v delo je vključenih 22 laboratorijskih delavcev in sedem do osem delavcev v administraciji, ki pomagajo pri tem, da so naši vzorci, ki pridejo na diagnostiko, pravilno laboratorijski vodeni. Vzorce dobivamo po zračni pošti ali pa nam jih pripeljejo poštarji, gasilci in policija. Ves postopek traja, še analiza in kontrola, nekje tri ure. Za en test,« je dejala. Ob tem dodaja, da smo v drugi fazi epidemije, kar pomeni, da se po navodilih testira izključno starostnike oziroma bolnike, ki so v smrtni nevarnosti ter seveda zdravstvene delavce. »Težko rečem, po koliko dneh naj bi bolnik ozdravel, to zelo variira od bolnika do bolnika. Gre za s starostjo povezano bolezen,« pravi Avšič Župančeva, pod vodstvom katere potekajo testi odvzetih vzorcev na prisotnost virusa. Ob tem poudarja, da je poleg starosti na težji razvoj bolezni vpliva še, če ima bolnik povišan krvni tlak, sladkorno bolezen, oslabljen imunski sistem ...

Okuženih je lahko veliko več otrok

Dodaja, da je otrok morda toliko okuženih kot starostnikov, a vendar poteka bolezen v blažji obliki. »Otroci, ki še nimajo do konca razvitega imunskega sistema, se morda ne odzovejo tako kot starostniki.«


FOTO: arhiv Dela
FOTO: arhiv Dela

Da bi bil virus varen za celotno populacijo, bi ga moralo preboleti 60 odstotkov ljudi, pravi virologinja. A ob tem poudarja, da se s pandemijo spopadamo šele prvič po španski gripi. Vsak ponovni okuženi tako ne bi več povzročil epidemije, ampak le manjše izbruhe. 

Število okuženih se bo še povečevalo

V naslednjih dneh in mesecih virologinja pričakuje, da se bo število okuženih še povečevalo, še posebej v Severni in Južni Ameriki. Ukrepe na Kitajskem je ocenila kot zelo učinkovite. Slovencem svetuje, naj sledijo medijem, spoštujejo pravila, politikom, naj pozabijo na politične spletke, svojim kolegom pa je izrazila veliko zahvalo za opravljeno delo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije