SISTEM ZA OBVEŠČANJE

Slovenska policija se je povezala z Zuckerbergovimi, prihaja novost

Slovenija je 30. država, v kateri bo začel delovati sistem za obveščanje in pomoč pri iskanju otrok.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/delo

V Slovenijo prihaja novost. Podjetje Meta v sodelovanju s policijo uvaja sistem za obveščanje in pomoč pri iskanju pogrešanih otrok. Gre za sistem pridobivanje informacij Amber, Slovenija pa je 30. država, v kateri Meta uvaja to funkcijo.

Kako Amber deluje? Če je otrok pogrešan in ima skupnost dovolj informacij, da lahko pomaga pri iskanju otroka, Meta razpošlje opozorilo Amber ljudem na ciljnih območjih iskanja, kjer je bil otrok nazadnje viden. Pri Meti pravijo, da se zavedajo, da vsaka minuta šteje, zato si bodo prizadevali, da opozorilo čim prej prejmejo uporabniki na določenem območju iskanja. Opozorila bodo vsebovala podrobne informacije in fotografijo otroka. Uporabniki se bodo na opozorilo lahko vrnili in poiskali podrobnosti, ki so jih morda spregledali, in, kar je pomembno, opozorilo delili s prijatelji.

Sistem za obveščanje Amber FOTO: Meta
Sistem za obveščanje Amber FOTO: Meta

Emily Vacher, direktorica za zaupanje in varnost z družbe Meta, pravi, da jim ohranjanje varne skupnosti pomeni vse. »Ponosni smo, da lahko v sodelovanju s slovensko policijo omogočimo, da je sistem Amber Alert na voljo slovenski skupnosti in da bo tako v pomoč otrokom in njihovim družinam. Ko je otrok pogrešan, je najdragocenejša stvar, ki jo lahko naredimo, da informacije čim prej posredujemo javnosti. Upamo, da bomo s posredovanjem pravih informacij pravim ljudem ob pravem času prek opozoril Amber na facebooku in instagramu družinam čim hitreje pomagali najti pogrešane otroke.«

Damjan Miklič, vodja oddelka za krvne in seksualne delikte v slovenski policiji, pravi, da je Slovenija varna država, a kljub temu iščejo vedno nova orodja, ki bi jim lahko olajšala delo. Eno izmed teh orodij je po njegovem mnenju Amber. »Z njim želimo obvestiti javnost o pogrešanju otroka in pozvati, da vsi po svojih zmožnostih pomagajo pri iskanju,« je še dejal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije