Slovenska policija: Grozijo in napadajo tudi uglajeni in prijazni moški

Policija je za žrtve nasilja pripravila pomembne telefonske številke, shranite si jih.
Fotografija: Do nasilja moramo imeti ničelno toleranco, še posebej če se to dogaja nad ženskami ali otroki. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Do nasilja moramo imeti ničelno toleranco, še posebej če se to dogaja nad ženskami ali otroki. FOTO: Jure Eržen, Delo

Ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami se vrstijo pozivi iz domačih in mednarodnih organizacij, da se nasilje nad ženskami ustavi. V Sloveniji je vsaka druga od dopolnjenega 15. leta starosti žrtev psihičnega ali spolnega nasilja.

Na policiji ugotavljajo, da nasilje v družini zavzema precejšen del njihovega delovanja. Policija letno obravnava okrog 80.000 različnih kaznivih dejanj, od tega kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju, od na videz blagih oblik z manj opaznimi posledicami do tistih najhujših, kot so umori v družini. 

Do nasilja moramo imeti ničelno toleranco, še posebej če se to dogaja nad ženskami ali otroki. S policije so žrtvam nasilja ponudili nekaj nasvetov.
 

Slišite zvoke nasilja iz sosednjega stanovanja?

Prenehajte samo poslušati, ukrepajte! Verjetno ste vi edino upanje za žensko, ki je žrtev nasilja. Ni dovolj, da nasilje opaziš, temveč, da ga tudi prijaviš. Pokličite 113.


Kako lahko prekinem partnerjevo nasilje oziroma se zavarujem pred njim?

Čim prej poiščite pomoč ali pokličite 113 in prijavite nasilje.


Pomembne telefonske številke

Shranite številke v osebni telefon pod hitro klicanje, zapišite si jih na več listkov in jih spravite po žepih različnih oblačil.

Policija: 113 in anonimna brezplačna številka 080 1200
Center za socialno delo: center v vašem kraju.
Krizni center: npr. krizni center Društva Ženska svetovalnica dobite na 031 233 211.
Društvo za nenasilno komunikacijo: 01 434 4822 (ponedeljek, torek, četrtek od 10. do 15. ure) ali 05 639 3170 (Koper).
Varna hiša: 031 736 726.


Katere oblike nasilja nad ženskami poznamo?

Žaljivke, zmerjanje, vpitje, prelaganje krivde na žrtev, grožnje, klofutanje, pretepanje, brcanje, lasanje, posilstvo, spolno nadlegovanje, ekonomsko nasilje, prisilna prostitucija, trgovanje s človeškimi organi ...


Kako lahko dokažem, da je bil partner do mene psihično nasilen?

Zapišite si datume nasilja, natančno opišite dogodke, shranite morebitne dokaze, pridobite priče itd. To vam bo pomagalo na policiji.


Danes, 25. novembra, je mednarodni dan proti nasilju nad ženskami. FOTO: Roman ŠŠipić, Delo
Danes, 25. novembra, je mednarodni dan proti nasilju nad ženskami. FOTO: Roman ŠŠipić, Delo
Kako lahko pomagam, če vem, da nekdo v moji bližini doživlja nasilje?

Policiji pri posredovanju ponudimo svoje podatke, da nas bodo lahko navajali kot priče, saj smo verjetno edini, ki vemo za nasilno dejanje.

Policija je izdala tudi brošuro o nasilju nad ženskami, v katerih odgovarja tudi na nekatere vprašanja, za katera veljajo morda zmotna prepričanja. Zanikajo, da se ženske izbirajo nasilne partnerje, »saj v začetku odnosa nasilja sploh ne prepoznajo, ker je to zavito v verbalno nasilje, poniževanja in kritiziranja. Sčasoma se to stopnjuje in preraste v fizično nasilje«.

Na vprašanje, kdo so povzročitelji nasilja, policija odgovarja: »Ni pravil in zmotno je mišljenje, da povzročitelj nasilja ne more biti uglajen, miren moški.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije