SLOVESNO

Slovenija dobila prvo generalico

Predsednik republike je brigadirko Alenko Ermenc povišal v generalmajorko.
Fotografija: Slovesnost ob povišanju namestnice načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadirke Alenke Ermenc v čin generalmajorke Slovenske vojske, ki jo je priredil predsednik republike Borut Pahor. FOTO: Tamino Petelinšek, STA
Odpri galerijo
Slovesnost ob povišanju namestnice načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadirke Alenke Ermenc v čin generalmajorke Slovenske vojske, ki jo je priredil predsednik republike Borut Pahor. FOTO: Tamino Petelinšek, STA

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je na današnji dan Rudolfa Maistra povišal brigadirko Alenko Ermenc v generalmajorko Slovenske vojske, s čimer je Ermenčeva postala prva slovenska generalica.

Pahor je ob povišanju čina Ermenčevi z vojaškimi častmi danes v predsedniški palači priredil posebno slovesnost. Ermenčeva se je, kot veleva vojaški protokolarni ceremonial, preoblekla v jopič s činom generalmajorke in od Pahorja v dar prejela slovensko zastavo. »Res, da pot ni vedno lahka, vendar z vztrajnim delom, motiviranostjo in s pozitivnih mišljenjem se lahko premaknejo meje nemogočega. Zavedam pa se, da je vojska zmagovita zgolj s kolektivnimi napori in da povprečni nikoli ne zmagajo,« je dejala in se Pahorju zahvalila za zaupanje in povišanje v čin generalmajor.

Ermenčeva, ki se je šolala doma in v tujini ter ima magistrski naziv iz mednarodnih študij, se je leta 1991 pridružila Teritorialni obrambi RS in bila aktivna udeleženka vojne za Slovenijo. V Slovenski vojski je zaposlena 27 let, opravljala je poveljniško dolžnost na taktični ravni in štabne dolžnosti na operativni ter strateški ravni vodenja in poveljevanja v Slovenski vojski. V čin brigadirke je bila povišana maja 2011, marca letos pa je bila imenovana za namestnico načelnika generalštaba. Že takrat je Ermenčeva postala prva ženska na tako visokem položaju v Slovenski vojski in širše. Celo v vojskah držav članic Nata namreč po podatkih ministrstva za obrambo ni pripadnice, ki bi zasedala mesto načelnice ali namestnice načelnika generalštaba.

Ohranili Maribor slovenski

Obenem je Pahor vročil red za zasluge Zvezi društev general Maister in njenemu ustanovitelju Milanu Lovrenčiču za zasluge pri ohranjanju spomina na Maistra. Ob današnjem prazniku je spomnil, da mineva sto let, odkar je general Maister »s svojim vojaškim pogumom in narodno zavednim srcem ohranil Maribor in Spodnjo Štajersko kot Slovensko«. »Sto let kasneje je Slovenija ena najbolj varnih držav na svetu. Tega ne pripisujem samo našim obrambnim silam, ampak celotnemu ustroju in življenju naše družbe in države. Toda tudi to državo smo po razglasitvi morali ubraniti z vojaško silo,« je spomnil.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas