STAVKA NEIZBEŽNA?

Slovenci lahko ostanemo brez poštnih pošiljk, to je razlog

Možnost za dogovor je vedno, pravi sindikalist poštarjev.
Fotografija: Eden izmed sindikatov dogovora s Pošto ni podpisal. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Eden izmed sindikatov dogovora s Pošto ni podpisal. FOTO: Tadej Regent, Delo

MARIBOR – Iz Pošte Slovenije so sporočili, da danes ni prišlo do podpisa dogovora z reprezentativnima sindikatoma v družbi, Sindikatom delavcev prometa in zvez pri ZSSS ter Sindikatom poštnih delavcev (SPD) o še nekaterih odprtih vprašanjih v sklopu socialnega dialoga za izboljšanje pogojev dela in materialnega položaja zaposlenih.

Pogajalska skupina SPD je Pošto Slovenije obvestila, da se ne strinja s ponujenim predlogom dogovora in da ocenjuje, da so razhajanja v stališčih tolikšna, da jih ne bo mogoče uskladiti. Pošta Slovenije pa nadaljuje pogajanja z drugim reprezentativnim sindikatom – Sindikatom delavcev prometa in zvez pri ZSSS.

Predlagani dogovor med drugim zajema dvig povračil stroškov prevoza na delo, regresa, delovne uspešnosti iz naslova napredovanja na delovnem mestu, nagrade za mentorje in inštruktorje, izplačil dodatka za nadomeščanje odsotnosti na drugih poštah, prav tako pa uskladitve osnovnih plač v določenem odstotku glede na rast cen življenjskih potrebščin v letih 2018 in 2019.

Stavka predvidoma sredi februarja

Saša Gržinić, predsednik SPD, je za Slovenske novice povedal, da bodo v njihovem sindikatu naslednji teden tudi uradno napovedali stavko, »ker mi smo v našem članstvu zbirali podpise ali za dogovor ali za stavko. Zdaj čakamo do naslednjega tedna še drug sindikat, ali se bo priključil stavki, ker oni so šli med članstvo, ali so za stavko ali ne.« Stavka naj bi bila sredi februarja, saj morajo, ker so družba posebnega pomena, stavko napovedati nekoliko prej, točnega datuma pa še nimajo.

Lastnik se bo moral vplesti

»Tega še ni bilo v državi, prvič bo na Pošti stavka, če bo do nje prišlo, a vedno je mogoče skleniti dogovor. Pričakujemo, da se bo vpletel tudi lastnik, kajti moramo se zavedati, da je država lastnik. Kolikor nam je poslovodstvo povedalo med pogajanji, je gabarite določil lastnik in več kot toliko denarja za ureditev situacije in dela ni dal. Lastnik se bo moral vplesti. Vprašati moramo lastnika, ali sploh ima informacije, kakšno je stanje na Pošti, ker po analizah je pri stroških dela zaradi bolnišk, odpovedi, poškodb … na letni ravni od 13 do 14 milijonov stroškov več. To je ta denar, ki ga na koncu leta država zahteva kot dobiček. Če bi se zadeve uredile in ne bi bilo takih pritiskov, bi se znižali stroški dela. Zanima me, ali je država o tem sploh obveščena,« pojasnjuje Gržinić. V sindikatu so po njegovih besedah o stanju opozarjali tako nadzorni svet kot SDH, »njihovi dopisi pa so suhoparni, da je poslovodstvo zadolženo …«
Slovenci bomo med stavko, če bo do nje prišlo, ostali brez najnujnejših storitev, ki jih izvaja Pošta. FOTO: Uroš Hočevar
Slovenci bomo med stavko, če bo do nje prišlo, ostali brez najnujnejših storitev, ki jih izvaja Pošta. FOTO: Uroš Hočevar



Pošta Slovenije je konec leta 2017 z obema reprezentativnima sindikatoma v družbi podpisala dogovor o dvigu plač v določenih tarifnih razredih in izboljšanju statusa zaposlenih v skupni višini 6,8 milijona evrov, nato pa so se nadaljevala pogajanja za izboljšanje pogojev dela in materialnega položaja zaposlenih. Poleg tega so bili zaposleni deležni izplačila poslovne uspešnosti v višini dveh milijonov evrov za leto 2018. V sklopu ukrepov iz dogovora je bila sprejeta nova sistemizacija delovnih mest, zaposlenim v prometu so se lani povišale osnovne bruto plače do vključno VII. tarifnega razreda v različnih odstotkih, na predlog in po uskladitvi obeh reprezentativnih sindikatov. Pošta Slovenije je zvišala povračila stroškov za prehrano, izvedla napredovanja zaposlenih, izplačana je bila tudi poslovna uspešnost, zaposleni pa so prav tako deležni izplačila regresa.

Poštarji zahtevajo boljše delovne pogoje. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Poštarji zahtevajo boljše delovne pogoje. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Sprejela je tudi nekaj obsežnih ukrepov za izboljšanje pogojev dela zaposlenih v prometu. Tako je ukinila večji del sobotne dostave pošiljk, zmanjšala je obseg prodaje blaga na terenu, na več kot 85 poštah je ukinila sobotni delovni čas in ga nadomestila s prilagoditvijo delovnega časa med tednom. Vključila je dodatne pošte v strojno zlaganje reklam, izvedene so bile tudi investicije, ki izboljšujejo delovne pogoje, pa pravijo na Pošti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije