NA KOVAČEVI DOMAČIJI

Slastni koruzni žganci z odprtega ognja (FOTO)

S Kovačeve domačije je dišalo daleč naokrog. Najboljši so pripravljeni iz domače moke.
Fotografija: Članice društva Marija Tkalec, Rozina Dominko in Ivanka Raduha (z leve). FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin
Odpri galerijo
Članice društva Marija Tkalec, Rozina Dominko in Ivanka Raduha (z leve). FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin

Članice Kulturnega društva Rdeči zvonček Nedelica v občini Turnišče poleg ohranjanja kulturne in naravne dediščine ter starih običajev in opravil negujejo in ohranjajo tudi kulinariko naših mam in babic.

Koruzni žganci, pripravljeni na tradicionalni način.
Koruzni žganci, pripravljeni na tradicionalni način.

Na Kovačevi domačiji v Nedelici iz leta 1877 tako za člane in obiskovalce pripravljajo tradicionalne koruzne žgance, kot so jih nekoč kuhali v črni kuhinji. Marija Tkalec, Rozina Dominko in Ivanka Raduha so skuhale veliko koruznih žgancev in jih brezplačno razdelile. Kot preliv so pripravile praženo čebulo, kislo smetano in pražene ocvirke. Kuhale so jih iz domače moke, prispevala jo je družina Muhvič iz Nedelice, koruzo pa so zmleli v Premošovem mlinu.

Kuhali so na prostem.
Kuhali so na prostem.

Kuhanje je potekalo na prostem na odprtem ognju, dišalo je daleč naokrog. Koruzni žganci so dandanes premalo znani in cenjeni, zato jim bo treba dati, kot pravijo v Kulturnem društvu Rdeči zvonček Nedelica, večji poudarek. Samooskrba se jim zdi izjemno pomembna, to jed bi radi zaščitili kot blagovno znamko Diši po Prekmurju. Sicer pa opažajo, da žganci vendarle niso povsem pozabljeni in da jih pripravljajo celo v nekaterih pomurskih vrtcih in osnovnih šolah. 

Obiskovalcem so šli v slast.
Obiskovalcem so šli v slast.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije