NE BO NADOMESTILA

Slaba novica za starše otrok, ki se ne želijo samotestirati in se bodo zato šolali na daljavo

Če bodo želeli ostati z otrokom doma, se bodo morali z delodajalcem dogovoriti o drugi podlagi za odsotnost z dela.
Fotografija: FOTO: Woodysphotos Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Woodysphotos Getty Images/istockphoto

Pri starših, ki se bodo odločili, da se njihov otrok ne bo samotestiral v šoli in se bo šolal na daljavo, ni izpolnjen pogoj t. i. višje sile pri obveznosti varstva otrok. Tako pravijo na ministrstvu za delo. Če bodo starši želeli ostati z otrokom doma, se bodo moral z delodajalcem dogovoriti o drugi podlagi za odsotnost z dela. Po navedbah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v takšnih primerih ni mogoče slediti razlagi, da je pri delavcu višja sila povzročila obveznost varstva otroka, kot jo predvideva zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva.

image_alt
Nove spremembe ukrepov: znano, od kdaj bo v šolah obvezno samotestiranje

Ni namreč podana zunanja objektivna okoliščina nemožnosti institucionalnega varstva, hkrati pa v tem primeru tudi niso izpolnjeni vsi elementi višje sile, kot so določeni v obligacijskih razmerjih.

Samotestiranje ni »zunanji dogodek«

Šolanje na daljavo zaradi odločitve staršev o netestiranju otroka s hitrimi testi za samotestiranje ni »zunanji dogodek, nepričakovan dogodek ali dogodek, ki se mu ni mogoče izogniti ali ga odvrniti«. Nezmožnost institucionalnega varstva je v takšnem primeru posledica odločitve staršev in ne višje sile zaradi zunanje objektivne okoliščine.

Obvezno samotestiranje na covid 19, ki ga bodo učenci in dijaki izvajali v šolah, se bo začelo izvajati v sredo. S spremembo odloka, ki jo je sprejela v četrtek, pa bodo za učence osnovne šole starši oziroma skrbniki podali predhodno pisno soglasje oziroma nesoglasje k izvajanju samotestiranja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije