DEL POSLANCEV NA DALJAVO

»Sprejeli ste politično funkcijo, zato morate sprejeti politično odgovornost«

Del poslancev kritičen do dela šolske ministrice, za koalicijo vsi očitki neutemeljeni.
Fotografija: Simona Kustec. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Simona Kustec. FOTO: RTV Slovenija

Državni zbor na izredni seji odloča o interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, ki so jo v državni zbor vložile LMŠ, SD, Levica in SAB. Kot kažejo napovedi, bo ministrica interpelacijo najverjetneje prestala. Za razpravo je sicer predvidenih skoraj 16 ur. Med predstavitvami stališč poslanskih skupin se je oglasil tudi predsednik DZ Igor Zorčič, ki je dejal, da sliši kašelj v dvorani. O imenih ni želel govoriti, je pa poslance pozval, naj bodo odgovorni pri prečevanju širjenja okužb.



V razpravi o interpelaciji o delu šolske ministrice, ki je na današnji seji DZ predvidena pozno v noč, večina opozicijskih poslancev opozarja predvsem na ministričine nestrokovne odločitve in na negativne posledice dolgotrajnega šolanja na daljavo zaradi epidemije. V koaliciji pa so prepričani v pravilnost odločitev Kustečeve.


Ministrica: Nismo najslabši


Simona Kustec je uvodoma vse očitke zavrnila, interpelacijo pa sprejema kot priložnost za obrazložitev aktivnosti in dosežkov ministrstva v zadnjem letu. Kot je izpostavila, se je točno pred enim letom Slovenija znašla pred velikimi izzivi. A kot je dejala, bodo »grizli naprej, saj je to edina pot«. Kot je dejala, vidi luč na koncu tunela. »Nismo najslabši, če vas to skrbi. V določenem obdobju smo bili najslabši, ampak ne na področju šolstva, ampak po številu okužb, ker jih nismo mogli obvladovati,« je še dodala ministrica. Interpelacijo vidi kot del politične igre v teh zelo zahtevnih in krhkih časih. Razume pa, da je to del parlamentarizma in da morajo stvari tukaj pojasniti ne le poslancem, ampak vsem ljudem.

Kustečeva pa je med drugim poudarila, da so šole zaprli, ker so jih morali zapreti zaradi slabe epidemiološke slike v Sloveniji in tudi naraščanja okužb v šolskem in vrtčevskem prostoru. Ob tem pa so vzpostavili sistem izobraževanja na daljavo, ki ni bil takšen kot v večini drugih držav, kjer otroci konec tedna dobijo navodila za delo v prihodnjem tednu brez sodelovanja z učitelji, ampak so imeli konstanten stik z učitelji. Izpostavila je tudi, da so v lanskem letu kupili precej računalniške opreme in zagotovili sredstva za infrastrukturo, ki podpira izvajanje pouka na daljavo.


 

Sprejeli ste politično funkcijo, zato morate sprejeti politično odgovornost


Matej T. Vatovec (Levica) je ministrici, ki je uvodoma ocenila, da bo današnja razprava večinsko politična, odgovoril, da to tudi mora biti, saj gre za DZ, kjer so razprave že po definiciji politične. »Vi ste sprejeli politično funkcijo, vi ste sprejeli politične odločitve, ki so šle mimo priporočil stroke, mimo epidemiologov in zato morate sprejeti politično odgovornost,« je dejal. Ministrstvo bi moralo po njegovem mnenju v čim večji meri zagotoviti, da izobraževanje poteka v čim manj okrnjeni obliki, vendar tega ni storilo, pred šolami pa so se odprle številne druge dejavnosti.

Marko Koprivc (SD) pa je med drugim opozoril, da marsikdo pouka na daljavo ni mogel izvajati, ker ni imel primernih pogojev za to, številni niso imeli primerne računalniške in programske opreme, dostopa do internetne povezave, starši pa mnogim sploh niso znali pomagati pri tem.

Več poslancev je bilo v razpravi do ministrice kritičnih, ker se ni odločila za kakega od pripravljenih modelov šolanja, ampak so se šole zaprle za vse.

Opozarjali so na posledice dolgotrajnega šolanja na daljavo, še posebej za otroke s posebnimi potrebami. Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je ministrici očitala, da se je politično nestrokovno odločila, da bodo vsi otroci ostali doma. Obenem pa je opozorila tudi, da so mnoge države omogočale nemoteno izvajanje šolskih tekmovanj, pri nas pa niso omogočili petim nadpovprečnim dijakom, da bi se udeležili tekmovanja.
 

Za razrešitev vsaj 46 glasov


Za razrešitev ministrice je potrebnih vsaj 46 glasov. Zdaj kaže, da jih predlagateljice, ki imajo same 39 poslancev, nimajo dovolj. Kustečeva lahko računa na podporo koalicijskih SDS, SMC in NSi. Prvak SNS Zmago Jelinčič je povedal, da je sicer kritičen do ministričinega dela, a interpelacije poslanci SNS ne bodo podprli. Poslanska skupina Desus bo svoje stališče predstavila na seji. Ni pa nujno, da bodo glasovali enotno. Poslanca manjšin običajno ne želita biti jeziček na tehtnici.
 

Koalicija: očitki zoper ministrico neutemeljeni


Ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec so stopili v bran v koalicijskih SDS, SMC in NSi. Prepričani so, da so vsi očitki zoper ministrico neutemeljeni in da ministrica resor vodi odgovorno.

Mojca Škrinjar je pojasnila, da v SDS interpelacije ne podpirajo, saj niti eden od očitkov zoper ministrico ne drži. Med drugim je poudarila, da ne drži, da ministrstva ne vodi ministrica. Nasprotno, vodi ga »korektno, odgovorno«, je dejala poslanka. Prav tako po njenih besedah ni utemeljen očitek o neupoštevanju epidemiološke stroke pri odpiranju in zapiranju šol ter prelaganju odgovornosti na posamezne šole, ravnatelje in starše. Ministrica je zagotovila, da je bilo osebje v vrtcih in šolah deležno dodanih usposabljanj, dobili so tudi priročnik, ki so ga oblikovali strokovnjaki z različnih področij, pa tudi praktiki, ravnatelji z vseh ravni, je dejala poslanka.

Tudi v SMC interpelacije ne bodo podprli. Kot je poudaril Branislav Rajić, šole v Sloveniji niso bile zaprte zaradi ministrice, ampak zaradi virusa, izobraževanja na daljavo pa so se v epidemiji covida-19 poslužile tudi številne druge države. Ne gre za ukrep, ki je bil uveden zaradi samovolje ali napačne strokovne odločitve ministrice, temveč za zaščito zdravja vseh udeležencev izobraževalnega prostora, je poudaril poslanec. O današnji obravnavi interpelacije pa je Rajić dejal, da bo »uprizoritev poskusa ministričine odstranitve« trajala od jutra do poznega večera. »Lesketanje nabrušenih nožev in šklepet ostrega zobovja kaže, da je gladiatorstvo od antike do danes spremenilo le svojo pojavno obliko,« je ocenil. po njegvoih besedah ima objektivna in racionalna debata, ko gre za boj za oblast, s tem bore malo.

Tudi v NSi po besedah Ive Dimic (NSi) interpelacije ne bodo podprli. Očitki ne držijo in so se že tekom tega meseca pokazali za »neutemeljene, zlonamerne in zlagane,« je poudarila. Pohvalila je proaktivno vlogo ministrice in ministrstva, ki je takoj pristopilo k uvedbi izobraževanja na daljavo, in se po njihovi oceni skupaj s celotnim izobraževalnim sistemom kljub težkim razmeram odzvalo zelo dobro. 

Ves čas poslušamo, kako so šole zaprte, a smo imeli kljub zaprtim šolam zelo dober izobraževalni proces, je menil tudi Tomaž Lisec (SDS), ki je poudaril, da tudi v običajnih razmerah vsi nimajo enakih pogojev. Navedbe, da je imela Slovenija najdlje zaprte šole, po njegovih besedah ne držijo, saj projekcije kažejo, da je vsaj osem držav imelo vrata šol zaprta dlje. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije