VLADA

Sestanek pri Šarcu: Židan skrivnosten, Erjavec zgovoren

Še vedno ni jasno, kdo bo predsednik državnega zbora. Glasovanje je na dnevnem redu že jutri. 
Fotografija: Kaj se bodo dogovorili? FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Kaj se bodo dogovorili? FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Predsednik Desusa Karl Erjavec je novinarjem po seji vlade potrdil, da se bodo danes na sestanku sestali predsedniki petih strank, zainteresiranih za oblikovanje levosredinske vlade. Kot je dejal, pričakuje prvi resen pogovor v tem krogu. Upa, da bodo na koncu teh pogovorov dosegli dogovor tako o predsedniku državnega zbora kot bodoči vladi.

Na vprašanje o tem, ali bo državni zbor jutri dobil novega predsednika, je Erjavec dejal, da je to odvisno od dogovora petih predsednikov strank »bodoče levosredinske vlade«. »Jaz pričakujem prvi resen pogovor v prvem krogu petih predsednikov strank, zainteresiranih za oblikovanje leve vlade,« je povedal. A pristavil, da bo to verjetno eden od prvih v nizu številnih sestankov, namenjenih iskanju rešitev za oblikovanje vlade in iskanje predsednika državnega zbora.

Po podatkih STA se bodo danes trojčku LMŠ, SMC in SAB, ki so se v preteklih tednih že sestali za skupno mizo, pridružila še Desus in SD. Dejan Židan je bil o sestanku skrivnosten, saj »o sestankih ne govorimo«.

​Nič še ni jasno

V petek se bo državni zbor sicer sestal na ustanovni seji, ko bi moral glasovati tudi o predsedniku, a za zdaj še ni jasno, ali bo kateri od koalicij že uspelo skleniti dogovor o podpori kateremu od kandidatov oziroma ali bodo poslanske skupine najprej podprle začasnega predsednika. Če ga ne bodo izvolili, pa bo seja prekinjena in bo njeno nadaljevanje vodil najstarejši poslanec tega sklica, ki je Peter Jožef Česnik (SAB).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije