MOJSTRANA

Šest Božičkov osvojilo Triglav (FOTO)

Dobri možje so se povzpeli na našega očaka, na Kredarici pa postavili tudi drevesce. Vsem ljubiteljem gora želijo, da bi se v visokogorje odpravljali po pameti.
Fotografija: Na vrhu jih je pričakal v sneg in led okovan Aljažev stolp. FOTO: Dejan Grm
Odpri galerijo
Na vrhu jih je pričakal v sneg in led okovan Aljažev stolp. FOTO: Dejan Grm

Že šestič je naš očak Triglav doživel obisk Božička. Ne le eden, ampak kar šest dobrih mož se je v četrtek povzpelo nanj in poskrbelo za praznično vzdušje tudi na naši najvišji gori. Seveda so slovenski gorski Božički zelo izkušeni gorniki in so za zimski vzpon uporabili vso potrebno zimsko opremo, čelade, dereze in cepine, za njimi pa so tudi mnogi zahtevni vzponi in dolga leta izkušenj.

Aljažev stolp jih je pozdravil

Želijo preudarnost pri osvajanju gora. FOTO: Dejan Grm
Želijo preudarnost pri osvajanju gora. FOTO: Dejan Grm

Ideja se je pred nekaj leti porodila 35-letnemu Dejanu Grmu, med gorniki znanemu po vzdevku Redbull, saj je kot gorski tekač in ultramaratonec dobesedno letel po hribih, še bolj pa je zaslovel pred skoraj osmimi leti, ko je čudežno preživel 200-metrski padec čez steno z Malega Triglava na ledenik na Kredarici. Pri tem si je le zlomil rebra. Po tem čudežu se je njegov gorniški korak nekoliko unesel, k temu je malo prispevalo tudi rojstvo hčerke, a v hribe še vedno zelo rad zahaja.

Tako se je minuli četrtek že navsezgodaj zjutraj v dolini Krma zbralo šest prijateljev in jo še v trdi temi na turnih smučeh mahnilo mimo Prgarce in Kredarice prazničnemu Triglavu naproti. Po krajšem postanku na Kredarici in klepetu z dežurno ekipo meteorologov so si nataknili dereze in se po precej zasneženem grebenu povzpeli na Triglav. Na vrhu jih je pozdravil v sneg in led okovan Aljažev stolp. Poleg Dejana so se v Božičke na vrhu preoblekli še Mitja Vrhovšek, Franci Groznik, Marjan Gyura, Matjaž Koprivc in Marko Žagar, slednji si je na nahrbtnik namestil še drevesce in ga prinesel na Kredarico.

Marko Žagar je mimogrede na Kredarico odnesel še božični borovček. FOTO: Dejan Grm
Marko Žagar je mimogrede na Kredarico odnesel še božični borovček. FOTO: Dejan Grm

Po pameti v gore!

»Kar dobro je zasneženo v gorah in kar precej se nam je ugrezalo po grebenu. Tudi smuka s Kredarice ni bila idealna, prej bi rekel, da so razmere slabe. A kot vedno je na Triglavu zelo lepo, bili smo čisto sami, imeli smo krasno vreme in smo lahko nemoteno uživali na vrhu. Osnovna ideja našega vzpona je sicer, da naredimo špuro na Triglav, in tokrat smo naredili pravo avtocesto. Večkrat to počnemo, počakamo, da se sneg poleže in da je vse skupaj varno, nato gremo prvi gor. Iz tega je pred šestimi leti nastala ideja, da se v tem prazničnem času preoblečemo v Božičke,« pripoveduje Dejan Grm, za katerim je letos že najmanj osem vzponov na Triglav, v vseh letih se jih je nabralo kar 125.

Pobudnik Božičkovega vzpona Dejan Grm FOTO: Mitja Vrhovšek
Pobudnik Božičkovega vzpona Dejan Grm FOTO: Mitja Vrhovšek
Vzpon so začeli še v trdi temi. FOTO: Mitja Vrhovšek
Vzpon so začeli še v trdi temi. FOTO: Mitja Vrhovšek
Ob sončnem vzhodu so bili že visoko nad dolino. FOTO: Mitja Vrhovšek
Ob sončnem vzhodu so bili že visoko nad dolino. FOTO: Mitja Vrhovšek

Seveda zimski vzpon na Triglav tudi tokrat ni bil lahek in je od Božičkov zahteval veliko izkušenj in pravi pristop. V imenu vseh šestih zato Dejan Grm z vrha Triglava pošilja božično poslanico vsem ljubiteljem gora, naj se v prihodnjem letu gora lotevamo čim bolj po pameti, predvsem opozarja, naj ne rinemo brezglavo v visokogorje. »Glede na izjemno povečano število obiskovalcev gora je nesreč še malo,« še pove. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije