SUPERVOLILNO LETO

Šefinja državnega zbora razpisala troje volitev: povedala tudi, koga bi volila

Jeseni nas čakajo predsedniške in lokalne volitve ter volitve v državni svet. Klakočar Zupančičeva je pozvala državljane k udeležbi.
Fotografija: Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Jure Eržen, Delo

Prvi krog volitev predsednika republike bo 23. oktobra, je sporočila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Lokalne volitve bodo po pričakovanjih 20. novembra, volitve v državni svet pa 23. in 24. novembra.

Drugi krog županskih volitev v občinah, kjer v prvem krogu še ne bodo izvolili župana, bo 4. decembra, medtem ko bo morebitni drugi krog predsedniških volitev tri tedne po prvem krogu, torej 13. novembra.

Klakočar Zupančičeva je dejala, da mogoče datumske okvire določata ustava in zakon, pri določitvi datumov pa je sledila dosedanjim zgledom. Roki za volilna opravila pri predsedniških volitvah bodo začeli teči 22. avgusta, za lokalne volitve 5. septembra in za volitve v državni svet 1. septembra. 

Pojasnila je tudi, kakšno osebo bi si želela na mestu predsednika države. »Želim si osebo z visoko moralno integriteto, moralno podlago in moralnim kompasom. Osebo, ki bo spoštovala načela pravne države, in osebo, ki bo jasno izrazila svoje mnenje, ko bo menila, da so vsa ta načela kršena. Predsednik republike ni le protokolarna funkcija, ampak moralna avtoriteta,« je bila jasna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije