ŽLEDOLOM

Se še spomnite, kaj se je zgodilo pred natanko desetimi leti? (FOTO)

Slovenija je bila več dni v ledenem oklepu. Gasilci so zabeležili kar 9500 posegov.
Fotografija: Žled v Postojni,  FOTO: Leon Vidic/delo Vidic Leon
Odpri galerijo
Žled v Postojni,  FOTO: Leon Vidic/delo Vidic Leon

Slovenijo so lansko poletje prizadele hude poplave, a to ni bila edina huda naravna nesreča, ki se je zgodila v Sloveniji. Pred natanko desetimi leti je Slovenijo prizadel žledolom, zaradi katerega je bila Slovenija več dni ujeta v ledenem oklepu. Razsežnosti in posledice žledoloma se v naravi poznajo še danes. V fotogaleriji pa je zbranih nekaj fotografij iz tistega obdobja. 

Kako hudo je bilo in kaj vse se je takrat dogajalo, se danes spominjajo tudi na Gasilski zvezi Slovenija. V intervencijah zaradi žledoloma je sodelovalo 42 tisoč gasilcev. V dvanajstih dneh so zabeležili več kot 9500 dogodkov.

»Gasilci so odstranjevali drevesa in vejevje s cest in zagotavljali prevoznost, odstranjevali so žled z električnih kablov in objektov, ob izpadu električne energije so občanom pomagali z elektroagregati ter zagotavljali komunikacijo, ker so odpovedali sistemi telefonije. Pomagali so pri reševanju in evakuaciji, kjer so objekte ogrožali plazovi in viseče drevje. Organizirali so prevoze občanov do zdravstvenih služb, trgovin in zagotavljali drugo nujno oskrbo,« so še zapisali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije