Še niste odkrili tega hriba? Tako izgleda Vošca nad morjem megle (FOTO)

Vzpon na prekrasen, a premalo poznan vrh v Karavankah.
Fotografija: Špikova skupina na nasprotni strani Zgornjesavske doline Fotografije: osebni arhiv
Odpri galerijo
Špikova skupina na nasprotni strani Zgornjesavske doline Fotografije: osebni arhiv

Pustimo meglo in oblake nekje v dolini in se dvignimo na 1737 metrov visoki vrh. Sam po sebi ni kaj posebnega, toda v lepem vremenu se z Vošce odpre prelep razgled najprej na Špikovo skupino, poleg tega pa še na kralja slovenskih gora: na Jalovec.
Takole je z Vošce videti kralj naših gora Jalovec.
Takole je z Vošce videti kralj naših gora Jalovec.

Zapeljemo se v Zgornjesavsko dolino in v Gozdu - Martuljku zavijemo na cesto proti Srednjemu Vrhu. Človeka stisne pri srcu, ko se pelje po ovinkasti in kar malo nevarni cesti, ki se za nameček še strmo vzpenja. Zato pa je Srednja vas po nekaj kilometrih ovinkaste ceste res lepo presenečenje. Neskončni klanci Karavank se v vasi poravnajo in sredi manjše planote se stiska kopica starodavnih domačij. Življenje v gorah zagotovo ni enostavno, vsaj nekaj pa tu zgoraj odtehta razgled: celotna Špikova skupina je kot na dlani, točno na nasprotni strani doline.


Sprehodimo se do najbolj zahodne hiše v vasici in se nato usmerimo v breg. Takoj nad vasjo se Karavanke spet strmo dvignejo. Prav kmalu zmanjka travnikov in za zadnjim skednjem se spet podamo v gozd. Pot nas ves čas vodi po gozdu. Le približno na polovici poti prečkamo manjšo planino. Tik pod vrhom pa se svet odpre. Kopast vrh Vošce se dviga nad širnim travnikom. Po dveh urah zmerne hoje smo na vrhu razgledne gore.
Pričakajo nas ruševine starodavne planšarije in prelep razgled.


Globoko spodaj v senci gora sta Gozd - Martuljek in Kranjska Gora, nad turističnima biseroma pa osrednje Julijske Alpe. Preprosto ne bi moglo biti lepše. Fotografije povedo vse. Uživajmo na tem prekrasnem, a čisto premalo znanem vrhu v zahodnem delu Karavank. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije