ZAHTEVAJO SKLIC SEJE

Se bo moral Vesel posloviti? Pravi, da pritisku ne bo podlegel

SDS, NSi in SNS menijo, da Vesel ne more biti več predsednik računskega sodišča.
Fotografija: Funkcijo predsednika računskega sodišča za obdobje devetih let je Vesel po izvolitvi v DZ začel opravljati junija 2013. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Funkcijo predsednika računskega sodišča za obdobje devetih let je Vesel po izvolitvi v DZ začel opravljati junija 2013. FOTO: Jure Eržen, Delo

Poslanske skupine SDS, NSi in SNS so vložile zahtevo za sklic seje mandatno-volilne komisije, na kateri bodo predlagali, da predsedniku računskega sodišča Tomažu Veselu preneha funkcija. Prepričani so namreč, da Veselova funkcija v Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) ni združljiva s funkcijo predsednika računskega sodišča, je stranka SDS zapisala na spletni strani.

Načelo delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno vejo ni namenjeno institucijam, ki so nosilke oblasti, temveč je namenjeno preprečevanju zlorabe oblasti, ki gre vselej na račun ljudstva oziroma na račun pravic posameznika, je navedeno v povzetku zahteve, objavljenem na spletni strani SDS.V sodobnih ustavnih sistemih pa obstajajo tudi organi in organizacije, ki jih po njihovih organizacijskih značilnostih ni mogoče uvrstiti v eno od treh vej oblasti. Ti organi in organizacije imajo veliko mero samostojnosti v razmerju do katere koli klasične veje oblasti, zaradi svojih ustavnih funkcij pa imajo pomemben vpliv na delovanje sistema zavor in ravnovesij. Eden izmed takšnih organov je računsko sodišče, so zapisali predlagatelji.


Nezdružljivost funkcij?


Zakon o računskem sodišču določa več pozitivnih in negativnih pogojev, ki jih morajo izpolnjevati člani računskega sodišča. Med negativnimi pogoji je ta, da član računskega sodišča v času izvrševanja mandata ne sme hkrati opravljati kateregakoli poklica ali pridobitne dejavnosti, ki po zakonu ni združljiva z opravljanjem javne funkcije. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije pa medtem določa, da poklicni funkcionar ne sme opravljati pridobitne dejavnosti nadzora v gospodarskih interesnih združenjih. Ker Vesel v Fifi opravlja pridobitno nadzorno dejavnost, torej njegova tamkajšnja funkcija po mnenju predlagateljev ni združljiva s funkcijo predsednika računskega sodišča.


Še vedno opravlja funkcijo v Fifi


Iz javno dostopnega poročila o upravljanju Fife iz leta 2016 je razvidno, da je bil Vesel 6. julija 2016 imenovan za vodjo neodvisnega odbora za revizijo in skladnost. Kot vodja odbora pa opravlja tudi funkcijo vodje pododbora za nadomestila, ki določa pravila za določanje nadomestil v Fifi.

Iz letnih poročil Fife je razvidno, da to dejavnost še vedno opravlja in za to prejema letno plačilo, v letu 2019 je to znašalo 246.000 ameriških dolarjev. Obenem so opozorili, da Vesel ni pridobil dovoljenja za opravljanje dejavnosti, namenjene pridobivanju dohodka in premoženjske koristi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije