VODENJE DRŽAVNEGA ZBORA

SDS razkrila, kdo bi pomagal Židanu

Poslanci bodo volili novega predsednika državnega zbora in njegove podpredsednike.
Fotografija: Vodja poslanske skupine SDS Jožže Tanko. Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Vodja poslanske skupine SDS Jožže Tanko. Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Predvideno je, da bodo poslanci v četrtek volili novega predsednika državnega zbora in tudi podpredsednike. Eden je vselej iz največje opozicijske poslanske skupine in na to mesto SDS predlaga vodjo poslanske skupine SDS Jožeta Tanka. O njem bodo odločali na tajnih volitvah.

Sledile naj bi tudi volitve podpredsednikov iz vrst koalicije. Prejšnji teden sta bila vložena predloga, da se na podpredsedniški mesti izvoli poslanki Tino Heferle (LMŠ) in Moniko Gregorčič (SMC), a so v skladu z dogovorom znotraj bodoče koalicije v SMC napovedali umik kandidature Gregorčičeve. Podpredsedniško mesto bo namreč pripadlo Desusu.

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je pojasnil, da trenutno še ni znano, koga bodo na to mesto predlagali, a pravi, da njega zanima predvsem vodenje poslanske skupine.

Po volitvah obeh podpredsednikov oziroma vsaj enega, če Desus predloga ne bo vložil, pa bo sedanji predsednik državnega zbora Matej Tonin podal svoj odstop. Predlog za novega predsednika, v koaliciji so napovedali kandidaturo predsednika SD Dejana Židana, pa bo lahko vložen šele po seznanitvi z odstopom dosedanjega predsednika, je pojasnil ta na kolegiju.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije