PRED SREČANJEM S PAHORJEM

Šarec sporoča, da (še) nima 46 glasov

Predsednik LMŠ računa, da bodo v petek zaključili vsebinske pogovore in ob koncu tedna še kaj popravili, nato pa naj bi prešli na kadrovska vprašanja.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Predsedniki LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in Desusa so na današnjih pogajanjih o novi vladi pregledali predloge SMC. »Izplen pa je kar dober,« je ob koncu povedal predsednik LMŠ Marjan Šarec. Potrebnih glasov, torej 46, za izvolitev mandatarja še nima, kar bodo v petek po njegovih besedah povedali tudi predsedniku republike Borutu Pahorju.

Pogovore bodo nadaljevali v petek dopoldne, ko bosta svoje predloge podala še SAB in Desus. Šarec računa, da bodo v petek tudi zaključili vsebinske pogovore in ob koncu tedna še kaj popravili, nato pa naj bi prešli na kadrovska vprašanja. To naj bi se zgodilo predvidoma prihodnji teden.

Na petkovem pogovoru pri Pahorju bo po Šarčevih besedah vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović povedal, da Šarec še nima potrebnih 46 glasov za izvolitev za mandatarja.

Na vprašanje, kaj bo sledilo, je Šarec odgovoril: »Nato sledi logično dejanje, vsaj če se bo predsednik republike držal tistega, kar je rekel, to je, da bo mandat za sestavo nove vlade podelil predsedniku SDS Janezu Janši.« V tem primeru bodo po Šarčevih besedah v LMŠ počakali, če bo Janši uspelo sestaviti vlado, a pogajanj med šestimi strankami, kolikor je bilo razumeti, ne bodo prekinili.

O možnosti, da relativni zmagovalec volitev, predsednik SDS Janša, mandata ne bo sprejel in ga bo Pahor ponudil Šarcu, je ta dejal, da se bodo o tem pogovarjali takrat, ko oziroma če se bo to zgodilo.

Na vprašanje, kako v pogajanjih deluje NSi, je Šarec odgovoril, da se za zdaj pogovarjajo in da je nakazano, da obstaja možnost. »In dokler je tako, bomo delali v tej smeri. Če se pa kje kaj zalomi in bo kdo spremenil svojo odločitev, se bomo s tem ukvarjali takrat,« je odvrnil na vprašanje o možnosti, da NSi ne podpiše koalicijske pogodbe in LMŠ nato začne pogajanja z Levico.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije