DELOVNA SOBOTA

Šarec po izredni seji: Ničesar nismo našli

Vlada bo po besedah premierja na četrtkovi seji potrdila predlog novele zakona o izvrševanju proračuna. 
Fotografija: Marjan Šarec ostaja skrivnosten. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Marjan Šarec ostaja skrivnosten. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Koalicija je po besedah Marjana Šarca sklenila, da mora biti rebalans proračuna za leto 2019, ki ga bodo začeli pripravljati po novem letu, izravnan oziroma mora biti upoštevano fiskalno pravilo. Na vprašanje, ali so našli denar, ki ga bo morala vlada prihodnje leto dodatno zagotoviti, je Šarec odvrnil: »Ničesar nismo našli. Tega denarja se ne išče kar tako, ker stanje proračuna ni takšno, da bi kar razmetavali z denarjem.«

Šarec je še pojasnili, da so se koalicijski partnerji seznanili s potekom pogajanj s sindikati javnega sektorja. Koliko denarja bodo namenili za javne uslužbence, ni povedal. Prav tako ni razkril številk o drugih postavkah, s katerimi bi odgovorili na zahteve posameznih koalicijskih partnerjev.

V SD so ob prihodu na koalicijski vrh izpostavili skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, medtem ko v Desusu in SAB poudarjajo izboljšanje položaja upokojencev. Prav to bi lahko bilo odprto vprašanje, o katerem je govoril Šarec.

Prvak Desusa Karl Erjavec je že večkrat poudaril, da morajo prihodnje leto za izboljšanje položaja upokojencev zagotoviti podobno vsoto denarja kot za izboljšanje statusa javnih uslužbencev. Sicer v stranki poudarjajo usklajevanje pokojnin in izplačilo regresa.

To poudarjajo tudi v SAB, kjer se zavzemajo za regres v dveh višinah in ne več v petih. Prav tako želijo zvišanje odmernega odstotka pokojnin.

Predsednik SMC Miro Cerar je pred koalicijskim vrhom izpostavil dogovor, da ne bodo posegali v status najranljivejših skupin. Tovrstne posege je namreč predvideval eden od zadnjih osnutkov novele zakona o izvrševanju proračuna, ki je prišel v javnost.

Novela zakona o izvrševanju proračuna je potrebna, ker je bil proračun za leto 2019 sprejet že novembra lani, medtem pa je vlada prevzela nove obveznosti za proračun, sprostili bi se tudi nekateri varčevalni ukrepi. Zaradi tega bi se lahko izdatki toliko povečali, da Slovenija ne bi več sledila fiskalnim ciljem, h katerim se je zavezala celo na ustavni ravni. Koalicija se mora zato čim prej dogovoriti o ukrepih, ki obseg izdatkov za leto 2019 zmanjšujejo, te pa zapisati v predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, ki ga bo moral državni zbor sprejeti še letos.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas